IDIL-u u Siriji priključilo se najviše Rusa, iz BiH otišlo 248 muškaraca, 60 žena i 81 dijete

Centar The Soufan objavio je istraživanje pod nazivom “Beyond the caliphate: Foreign fighters and the threat of returnees” u kojem su istražili koliko građana zemalja svijeta je otišlo u Siriju i Irak kako bi se borilo za IDIL. Na prvom mjestu je Rusija sa 3.417 boraca.

Najmanje boraca otišlo je iz Belgije – 10, dok ih je iz Bosne i Hercegovine otišlo 248. Prema navodima ovog izvještaja na ratištu je ostalo 115 bh. građana dok ih se 46 vratilo. Podaci se odnose na period do decembra 2016. godine.

Iz Saudijske Arabije otišle su 3.244 osobe, a vratilo ih se 760. Gori je podatak da ih je na granici Turske i Sirije zaustavljeno 7.523. Na trećem mjestu je Jordan iz kojeg je otišlo 3.000 boraca.

“Oni koji su otišli u Siriju su manje potencijalni domaći teroristi za razliku od IDIL-ovih simpatizera koji su ostali kući. Imali su veću želju da se pridruže nečemu novom, nego da unište nešto staro”, stoji u izvještaju.

Ističu kako je malo urađeno na otkrivanju identiteta onih koji su napustili kalifat, njihove lokacije, rizika koji predstavljaju i aktivnosti koje planiraju. Samo Turska je spriječila 53.781 osobu iz 146 zemalja svijeta da se pridruži IDIL-u, što znači da su te osobe ostale u svojim domovima.

U izvještaju je istražen i broj žena i djece koji su napustili svoje države kako bi se priključili IDIL-u. Centralna uloga žena je bila da odgajaju djecu i paze na muškarce, ali vremenom se promijenila. Neke su se borile te su obučavane da izvode samoubilačke napade.

“Iako su neke na prevaru dovedene, većina ih je došla svojom voljom vjerovatno iz istog razloga kao i muškarci. Neke ženske regrutkinje su bile krotke i podložne žene koje je IDIL obećao svojim mladim borcima, ali je većina tražila osnaživanje i šansu da se odmaknu od tradicije i ropstva. Institut za analizu konflikta iz Džakarte, opisao je kako se povećava uključenost i značaj žena u IDIL-u u Indoneziji te da su neke bile uključene u izvođene terorističkih napada, a neke su ohrabrivale druge da izvedu napade”, stoji u izvještaju.

Najviše žena i djece otišlo je iz Rusije – 3.417, potom iz tunisa – 3.000, dok ih je iz BiH otišlo 148, od čega je 81 dijete. Nema podataka o povratku žena i djece.