Iduće sedmice odluka o budžetu FBiH za ovu godinu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić vjeruje da će se u ponedjeljak ponovno sastati predstavnici Parlamenta i Federalne vlade zbog razgovora čiji je željeni cilj zakazivanje sjednica u Parlamentu da bi poslanici razmotrili i odobrili budžet FBiH za ovu godinu.

Mušić je Feni izjavio da bi do srijede trebalo biti poznato za kada će biti sazvana sjednica Predstavničkog doma.

Ako poslanici ne usvoje budžet većinom glasova, neizbježno je ponuditi odluku o privremenom finansiranju Federacije, što je manje poželjna varijanta, ali ipak također zakonita.

– Neophodno je uvesti Federaciju BiH u zakonit finansijski ambijent, a da li će je poslanici vući u sunovrat, vidjet ćemo – rekao je.

Tvrdi da poslanički klub Stranke demokratske akcije, kojem on pripada, nastoji biti dio rješenja a ne problema jer želi da Federacija BiH konačno dobije ovogodišnji budžet.

Budžet za 2018. od 2,88 milijardi KM predložila je na vrijeme Federalna vlada. Nominalno, to je najveći dosadašnji iznos. Iz Vlade ističu da je predviđeno znatno više novca za kapitalne investicije.

Po propisima, taj najvažniji finansijski akt stupa na snagu kad ga odobre oba doma Federalnog parlamenta, ali je prije Nove godine, zbog određenih političkih nesuglasica, došlo do zastoja u radu Parlamenta.

Mada je sjednica Predstavničkog doma održana, s budžetom kao jednom od ponuđenih tačaka dnevnog reda, prekinuta je bez ishoda, dok se Dom naroda nije ni sastao.

Federalni premijer Fadil Novalić pozivao je nakon toga da se hitno sastanu oba doma tokom prednovogodišnjeg vikenda, ali je Federacija BiH ušla u 2018. bez budžeta. Još je i bez eventualne odluke o privremenom finansiranju.

Iz Vlade šalju jasne signale da je privremena odluka lošija varijanta jer ne dozvoljava nikakva budžetska davanja izuzev osnovnih.

U pokušaju približavanja stavova političkih aktera u Parlamentu, jučer je održan sastanak predstavnika kolegija oba doma i Vlade.

Cilj je bio dogovoriti parlamentarne sjednice radi razmatranja budžeta, ali rezultata u tom smislu nije bilo osim što je za ponedjeljak najavljen naredni susret.

Više vijesti