Ilija Jurišić je žrtva laži, BiH mora štititi svoje građane

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, kojeg su vlasti Srbije, također, dovodile uz vezu s navodnim ratnim zločinima na Brčanskoj Malti u Tuzli 1992. godine, izjavio je da je čitav proces u postupku protiv ratnog starješine bh. policije Ilije Jurišića, a zbog napada na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), urađen tako da Ilija Jurišić morao biti proglašen krivim.

”To je nosens, apsurd gdje čovjek ostaje bez riječi. Cilj ove presude jeste da se zaštite oni koji su podigli ovu tužbu. Izgleda da ovdje ostaje jedina istina ono što je rekao Dobrica Ćosić o tome kako Srbi lažu zbog sebe, zbog države, patriotizma…

Cilj je da se kaže kako su svi drugi krivi, samo oni nisu i da je nad njima napravljena nepravda, iako se sve zna”, kazao je Bešlagić.

Prema njegovim riječima, Jurišić ”je žrtva laži”.

”A istina je da Tužilaštvo BiH nije još uvijek podiglo optužnicu protiv Mileta Dubajića (zapovjednika JNA u Tuzli), da suoče ‘dvije istine’ gdje će samo prava istina pobijediti. Mislim da ćemo mi i Ilija dobiti satisfakciju. Ilija je žrtva presude, a svi ostali osumnjičeni, bilo ih je osam, a sve se sada svelo na tri čovjeka, su žrtve već pet godina, jer ne mogu izaći iz BiH. To je tako. Možemo se nadati da će i ova država početi da štiti svoje građane”, kazao Bešlagić.

Sinan Alić: Da li će Ilija Jurišić preživjeti presudu?

Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje, Sinan Alić, koji je danas u Beogradu pratio izricanje presude ratnom starješini bh. policije u Tuzli Iliji Jurišiću, kao i cijeli tok obnovljenog postupka, izjavio je kako u zgradi u Beogradu, gdje se nalaze Viši sud i Tužilaštvo za ratne zločine, jednostavno nema pravde.

Šokiran je kaznom od 12 godina za Iliju Jurišića.

”Oni su odstupili od rješenja kojeg je utvrdio Apelacioni sud u Beogradu kad je ukinuo sramnu presudu od 12 godina i naložio drugom sudskom vijeću šta da uradi. To sudsko vijeće i tužilaštvo nastavili su priču po starom. Postoji niz gluposti u presudi… Obrazloženja su iz presude koja je pala”, tvrdi Alić i najavljuje da će se odbrana Jurišića ponovo žaliti na presudu.

Zabrinut je za zdravlje Ilije Jurišića.

”Nastavlja se Ilijina agonija. Da li će on ovo preživjeti, o tome treba da vode ljekari, jer je on na Kardiologiji UKC Tuzla. Jurišić je Beogradu došao u ruke i prihvatili su ga. Brčanska Malta i dijelom Dobrovoljačka Vladimiru Vukčeviću služe za balans, dokaz da su svi su odgovorni za ratove. Ilija Jurišić im je samo dobro došao”, rekao je Alić.

Najavio je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburg zadnja adresa na koju će se Jurišić obratiti zbog ovakvih sudskih odluka.

Odjeljenje za ratne zločine osudilo je na 12 godina zatvora ratnog starješinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

(VisokoIN/AA)TOP VIJESTI

Više vijesti