Ima li Mubarak imovine u Makedoniji i Albaniji?!

Makedonski i albanski istražitelji provjeravaju ima li bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) nekretnine i bankovne račune u te dvije države. Ove provjere obavljaju se na zahtjev egipatskog tužilaštva.

Egipatske vlasti dostavile su formalni zahtjev ministarstvima pravosuđa Makedonije i Albanije za provjeru osnovane sumnje da su Mubarak i 47 bivših visokih zvaničnika i članova porodice bivšega egipatskog predsjednika prebacivali dio svog novca u te zemlje. Ova informacija će egipatskom tužilaštvu biti dodatni dokaz protiv Mubaraka koji je pod istragom zbog korupcije, krađe državne imovine, pranja novca i utaje poreza.

U interesu istrage gdje je sve završilo egipatsko bogatstvo, makedonske vlasti treba da utvrde sve nekretnine, bankovne račune i partnerstva uz koja je eventualno povezan Mubarak u Makedoniji. Ako ta imovina bude pronađena, egipatsko tužilaštvo zahtijeva da bude zaplijenjena i prebačena na račune u Kairu. Isti zahtjev egipatski tužioci podnijeli su i albanskim vlastima, a u toku je provjera eventualnih nekretnina i imovine porodice Mubarak u obje zemlje.

“Egipatski državni tužilac dostavio je sedam zahtjeva za verifikaciju 47 imena, uključujući Mubarakovu ženu i djecu, njegovu porodicu i bivše ministre i visoke zvaničnike koji su bili na funkcijama dok je Mubarak bio šef države. Prema dostavljenim materijalima, te osobe su pod istragom zbog različitih optužbi”, otkrivaju u albanskome ministarstvu pravosuđa.

Sumnja se da je 47 osoba bliskih Mubaraku, čiji je identitet poznat pravosudnim organima, zloupotrebom vlasti u periodu od 1982. do 2010. steklo imovinu vrijednu 185 milijardi dolara.

Švajcarska je prošle godine zamrzla račune za koje se smatralo da pripadaju Mubaraku. Bivši egipatski predsjednik, čije je zdravstveno stanje veoma teško, u junu ove godine osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom pobune protiv njegovog režima. On je prvi arapski vladar kojemu se sudilo poslije Arapskog proljeća.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar