Imaju li psi osjećaj za vrijeme?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kristin i Džoni su vlasnici psa po imenu Džez. Svakog dana imaju istu rutinu – bude se rano, doručkuju i odlaze na posao. Džez za to vrijeme ostaje sam.

Kristin se kući vraća prva, oko 16 sati, a četrdesetak minuta nakon nje dolazi njen suprug. Njihov pas svakog dana, oko 16.30 penje se na sofu i time pokazuje da iščekuje svog vlasnika. Nikome nije jasno kako svakoga dana u isto vrijeme radi istu stvar.

Postavlja se pitanje – Imaju li psi osjećaj za vrijeme? Postoje dvije teorije, jedna je da Kristin dolazak Džezu daje “osjećaj za vrijeme”, a druga da zna kada će se Džoni vratiti po mirisu.

Miris njegovih vlasnika tokom dana se sve više gubi iz kuće i kada dođe do toga da ga više uopšte nema, to je znak da će se vrlo brzo vratiti. Upravo zbog toga, napravili su maleni eksperiment.

Kristin je prije odlaska kući posjetila supruga na treningu i uzela njegove tek nošene majice. Položila ih je po dnevnom boravku i čekala 16.30. U 16.48 sati Džez je i dalje ležao na svom mjestu, piše Index.hr.

Eksperiment je pokazao da psi ipak ne mogu da osjete vrijeme na način na koji mi imamo svijest o vremenu. Ipak, nevjerovatna je činjenica da se ipak nekako mogu orijentisati i to pomoću njuha.

Psi su stvarno čudesna bića!

Više vijesti