Imamo tri Nove godine, zašto slavimo samo jednu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tri godine, jedna Nova godina. Astronomija poznaje postojanje tri načina da izmjerimo vrijeme koje nazivamo jednom godinom. Oni se svi za malo razlikuju, ali su rezultati slični – dočekujemo Novu godinu.

Vrijeme je relativno, čak i u današnje vrijeme superračunara, vještačke inteligencije i osvajanja svemira. Kroz historiju, velika tema je bila kako napraviti savršeni kalendar, koji bi u potpunosti bio usaglašen sa događajima u prirodi. Jer godinu dana predstavlja “put” zemlje oko Sunca, ali koliko on traje je i dalje pitanje sa više odgovora.

Tropska godina

Tropska godina je vrijeme koje protekne od dva uzastopna prolaska Sunca (odnosno njegovog centra) kroz zamišljene tačke proljetne ravnodnevice na nebu.

U putanji Zemlje oko Sunca 1. januara ne događa se ništa posebno – riječ je o dogovoru ljudi. Zato i postoje različite Nove godine i datumi za njihovu proslavu, kako kroz historiju tako i sada.
Tropska nova godina prosječno traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45,5 sekundi. Dužina tropske godine se skraćuje za 0.53 sekunde na 100 godina. Ova godina je osnova kalendara, i u skladu sa dužinom tropske godine određuju se kada počinju godišnja doba, i kada pada prestupna godina.

Zbog te male razlike, svaka četvrta postaje prestupna godina i ima 366 dana, i takva je bila godina za nama. Sljedeća će opet biti 2020.

Tropska godina se još naziva Sunčeva ili astronomska godina.

Siderička (zvjezdana) godina

Siderička godina traje oko 20 minuta duže nego tropska. Ona se definiše kao vrijeme između dva uzastopna prolaska Sunca kroz istu tačku na nebeskom svodu u odnosu na daleke zvijezde. Njeno trajanje je bitnije za astronomiju, konkretno za nebesku mehaniku.

Zvjezdano vrijeme potrebno je da bi se odredio položaj zvijezda, a osim u astronomiji, primjenjuje se u geodeziji i navigaciji.

Anomalistička godina

Posljednja “vrsta” godine koju prihvata astonomija je anomalistična godina, koja traje 365 dana, 6 sati, 13 minuta i 53 sekunde. To je vrijeme koje je potrebno Zemlji da prođe dva puta kroz perihel, odnosno tačku kada je najbliža Suncu. To se uvijek desi početkom januara.

Promjene u dužini ove godine uzrokovane su promjenama u zakrivljenošću apsida, odnosno najdalje i najbliže putanje Zemlje oko Sunca.

Tri nove godine, koje sve imaju za povod proslavu Nove godine, mogu da budu odličan razlog da imamo tri slavlja, a ne samo jedno.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.