Imamović: Zakoračili na svjetsku scenu

Novi album pod nazivom “Dvojka” “Sevdah Takhta Damira Imamovića” našao se na tržištu proteklog vikenda. Ovo je Imamovićev šesti album, a drugi koji je objavio sa “Sevdah Takhtom”. Album “Dvojka” novi je korak sarajevskog umjetnika sevdaha u pravcu međunarodne karijere. Izdao ga je prestižni “Glitterbeat Records”, a producirao Kris Ekman.

Album će se pojaviti i kao LP, što ga čini prvom sevdah pločom od raspada Jugoslavije. Cjelokupni vizuelni identitet djelo je Mirka Ilića, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih dizajnera sa njujorškom adresom. “Odavno nisam bio ovako uzbuđen pri promociji nečega što sam uradio. Kris Ekman, producent albuma, pomogao nam je da uradimo album kakav sam oduvijek želio. Možda najvažnija stvar je to da sam se upustio u autorski rad više nego ikada do sada, tako da gotovo polovinu albuma čine autorske pjesme.

Album otvaramo svijetu s jednom takvom – ‘Sarajevo’ je sigurno najava ne samo novog albuma, nego i jedne nove faze u mom radu i radu ‘Sevdah Takhta'”, naveo je Imamović. Na “Dvojki” su pjesme nade i slomljenog srca u zadivljujućoj igri između tradicije i inovacije. Album je takođe jednako podijeljen između Imamovićevih originalnih kompozicija i pjesama autora čija su imena odavno zaboravljena. Iako je tek objavljen, album je u svjetskim muzičkim krugovima dobio značajne simpatije.

Jedan od najznačajnijih svjetskih muzičkih časopisa, britanski “fRoots”, dodijelio mu je maksimalnih pet zvjezdica i uvrstio na svoju kompilaciju. Na britanskim radio-stanicama album je već proglašavan albumom sedmice, a holandski novinar Mati Poels napisao je: “Veliki pjevač, spreman da pokori svijet!” Možda najznačajnija podrška stigla je iz pera uglednog producenta i autora Džoa Bojda, poznatog kao producenta “Pink Floyda” i R.E.M. Nakon preslušanog albuma napisao je: “Znanje o sevdahu izvan BiH šturo je: u Damiru Imamoviću sevdah je pronašao svoga šampiona koji može otvoriti njegova vrata svijetu.”

U recenziji izdavačke kuće “Glitterbeat Records” se navodi: “Njihove priče su globalne, a dolaze iz istinske ljubavi za regionalnu tradiciju iz koje potiču – ljubavi koja je dovoljno jaka da izdrži zahtjeve koje pred nju postavlja ovaj mladi i neumorni umjetnik”.

“Sevdah Takht” pored Imamovića čine Nenad Kovačić (perkusije), Ivana Đurić (violina) i Ivan Mihajović (bas).