IN MEMORIAM: Asim Kapetanović (1949-2021)

Danas nas je napustio Asim Kapetanović, poznati visočki profesor i sportski radnik. Rođen je 19.05.1949. godine u Visokom gdje je završio osnovnu školu, dok je Školu za fizičku kulturu (srednju fiskulturnu školu) završio u Sarajevu, a Fakultet sporta u Osijeku. U mladosti kao svestran sportista počeo je u DTV “Partizan”, a kasnije se bavio atletikom, fudbalom i rukometom gdje je ostvario zapažene rezultate. Radio je kao profesor tjelesnog odgoja ukupno 42 godine, nakon čega odlazi u zasluženu penziju.

1979. godine je položio za Saveznog fudbalskog suca i ostvario zavidnu sudačku karijeru, od zonske do prve Savezne lige, odsudivši preko 800 utakmica do 1998. godine, kada zbog starosne granice prelazi i prevodi se u Saveznog fudbalskog instruktora. 1984. godine educirao je sportsku fizioterapiju i radio je kao trener i sportski fizioterapeut u FK “Bosna” Visoko i RK “Bosna” Visoko, te svojim ostvarenim rezultatima biva izabran u stručni štab rukometne reprezentacije BiH sa kojom učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko i Svjetsko prvenstvo i učestvuje na Mediteranskim igrama u Italiji 1997. godine.

Osnivač je sportskog društva OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom u čijem okrilju je djelovala mala škola rukometa koju je upravo on vodio i iz koje su potekli skoro svi rukometni reprezentativci sa područja grada Visoko. Prof. Kapetanović je obavljao niz odgovornih funkcija u sportskim organizacijama. Bio je predsjednik Opštinskog fudbalskog saveza, član predsjedništva Nogometnog saveza ZDK i jedan od učesnika osnivanja Nogometnog saveza RF BiH u Mostaru 16.09.1995. godine.

“Kroz cijeli svoj radni vijek sam radio kako sa djecom, tako i sa odraslim. Ponosan sam na to što sam osnovao Malu školu rukometa, jer su kroz nju stasali mnogi igrači koji su kasnije nosili dres bh. reprezentacije. To je moj možda i najveći uspjeh. Interesantno je da sam kasnije bio i u stručnom štabu rukometne reprezentacije BiH, a neki od igrača koji su ‘prošli kroz moje ruke’ su bili upravo u tom timu”, rekao je Asim Kapetanović pred dodjelu nagrade za životno djelo na nivou Ze-do kantona, samo nekoliko sedmica prije svoje smrti.

(Neven Krajišnik)

Vezani članci

Njemačka skinula BiH sa liste visokorizičnih zemalja!

Visokoin.com

Historijski uspjeh bh. odbojkašica: Po prvi put se plasirale na Euro!

Visokoin.com

Treće upozorenje Inzka ministru ZDK-a: Ozbiljne pogreške, ako ne i šamar!

VISOKOIN.COM

Šesnaestogodišnjak poginuo od strujnog udara

VISOKOIN.COM

BiH prijeti bruka u Dubaiju, prazan paviljon na sajmu i milionska tužba

VISOKOIN.COM

Blizu 10.000 Palestinaca primorano na napuštanje domova zbog napada u Gazi

VISOKOIN.COM