da block

In memoriam: Dan kada su otišli Davorin Popović i Adi Lukovac

da block

Na današnji dan, 18. juna Sarajevo je izgubilo dva velika muzičara – Davorina Popovića i Adija Lukovca.

Ova dva muzičara nisu bila popularna u isto vrijeme, u istoj mjeri, niti je njihov muzički izraz bio povezan, ali svaki od njih ostavio je neizbrisiv trag na historiju muzičkog stvaranja u Bosni i Hecegovini i regionu.

Davorin Popović
Davorin Popović, pjevač Indexa, je bio jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije. Muzičku karijeru je počeo u grupi Lutalice, a Indexima pristupa krajem 1964. godine. Ostaće zaštitni znak grupe sve do njenog raspada 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali veliku uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” (1975.), “S tobom dijelim sve” (1984.) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine. Pjevao je “Žute dunje” za soundtrack filma “Kuduz”, a nastupio je i na Eurosongu 1995. godine s pjesmom “21. vijek” i zauzeo 19. mjesto.

http://www.youtube.com/watch?v=KaegubiQS3Y

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurisao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, onu braće Mulahalilović, te još jednu u grupi s Mahirom Paloš, Slobodanom Vujovićem i Željkom Katavić.

Davorin Popović je preminuo 18. juna 2001. godine od raka gušterače, a dva dana kasnije je sahranjen na sarajevskim Barama.

U njegovu čast, ustanovljena je godišnja muzička nagrada u BiH, nazvana Nagrada Davorin. Muzička nagrada Davorin kasnije je preimenovana u nagradu Indexi.

Adi Lukovac
Adi Lukovac je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici je uvijek provlačio etno motive kao što su saz i napjevi, i dugo vremena djelovao skupa sa grupom Ornamenti, koji su bili bliski ideji “elektro ambijent etna“.

Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound), kao i studio pod kojom su i objavili svoja dva albuma. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu Sredinom. Adi je radio i svoje autorske projekte, muziku za predstavu “Tvrđava“ i muziku za film “Remake“. Muziku za “Remake“ objavio je i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma.

Poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006.

Do nesreće je došlo kada je automobil “golf 2”, kojim je upravljao Lukovac, skrenuo iz saobraćajne trake i udario u betonsku ploču. Vjerovatni uzrok nesreće je velika brzina, a Adi Lukovac je teškim povredama podlegao na licu mjesta.

(VisokoIN)