IN MEMORIAM: Dragutin Radan 17.07.2015 – 17.07.2017.

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Banjaluci je 17.jula 2015. godine preminuo Dragutin Radan. Bio je poznati visočki novinar i fotograf, jugoslovenski majstor fotografije. U Jugoslaviji imao titulu majstora fotografije.

Jedan je od onih Visočana koji su obilježili predratni društveni život u Visokom. Sahranjen je na Gradskom groblju u Visokom 20. jula. 2015. godine.

Živio je u Visokom. Završio je kožarski zanat, ali se u životu najmanje bavio kožarstvom. Radio je kao učitelj, novinar i fotograf, a bavio se mnogim stvarima, uključujući slikarstvo, padobranstvo, vazduhoplovno modelarstvo i planinarenje. Izdao je i nekoliko zbirki poezije.

Živio je jako skromno, kao i većina penzionera.

“Čovjek za života mora stvoriti nešto da i u starosti uživa. Ja imam fotografiju. Volim fotografisati mladi svijet, volim pejsaže, volim neke detalje u gradu koje sam stotinu puta snimio, te odraze u vodi. Važno je da uvijek imam aparat i da bilježim. Ja stalno bilježim svoj put. Sve što sam radio u životu, i pjesme koje sam pisao, sve je to autobiografsko bilježenje puta.”

(Visokoin.com / K.H)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.