-6.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Indira Aldobašić: (Ne)rad Mjesne zajednice Rosulje

Mjesna zajednica se osniva kao oblik neposrednog učestvovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima.

Stanovnikom Mjesne zajednice smatra se svaki građanin koji ima prebivalište na teritoriji Mjesne zajednice.

Kao stanovnik MZ Rosulje, kada dođete pred prostoriju MZ imate utisak da ste pred prostorijama ruskog kolhoza negdje u Sibiru 50-tih godina (uz dužno poštovanje Rusima).
Sam izgled prostora sa vana je poražavajući prljavštinom, neurednošću, a pogled kroz “izlog” vas ostavlja bez teksta. Ali, ako to sve zanemarimo i pravimo se da smo kod zdravih očiju i razuma “ćoravi i glupi”, kako obaviti posao zbog kojeg ste tu?

Nigdje nema radnog vremena, nikakvog kontakta, nikakve obavijesti za bilo šta, nikakve upute.
NIŠTA. Tabla Mjesna zajednica Rosulje i nestvaran “poganluk” u svakom aspektu.

Oči su ogledalo duše, u našem slučaju protorije MZ ogledalo stanja, ugleda i rada našeg predsjenika i Savjeta. MZ Rosulje je svrha sama sebi! Svih ovih godina!

MZ Rosulje je jedna od najvećih MZ sa oko 5000 stanovnika.

Posljednji izvještaj o radu ove MZ je ravan cirkuskom programu po svim tačkama. Održana su 4 sastanka za prethodnu godinu!!! MZ sa 5000 stanovnika je oprihodovala prema dostupnim informacijama 1650,- KM i sve je potrošeno. Ovolika MZ i ovakve cifre!!!???

Dosadašnj rad predsjednika i Savjeta u najmanju ruku ravan je kakvoj lošoj komediji. Sve što je urađeno, a urađeno je mizerno malo i to samo onoliko koliko je odgovaralo tadašnjoj vlasti da bi se “oprali” novci i “zamazale oči”. U nadležnosti MZ je održavanje i izgradnja puteva, čišćenje javnih površina, održavanje dječijih igrališta, izgradnja i održavanje sportskih terena. Vidite li Vi išta od ovoga???

Zašto se asfaltiraju ceste i obavljaju radovi u ulici gdje živi predsjednik i pojedini članovi Savjeta, koja je uzgred bila u realtivno dobrom stanju, kad znamo koliko je loših i nikakvih ulica u ovoj MZ? A ima to i svoju dublju pozadinu.

Zna li taj isti predsjednik i Savjet da iznesu prijedloge prečih stvari? Ne, ne znaju niti hoće, kad je bitno samo da se zadrži položaj, bude podoban, a Boga mi i ostvari lična korist.

Pojedini članovi Savjeta ove MZ su je privatizirali i tako djelovali. Razne psiho-patološke ideje takvih su se pokušavale realizirati preko ove jedinice mjesne samouprave. Znači, ova jedinica mjesne samouprave se zloupotrebljavala u lične i privatne svrhe, koje nemaju veze sa zdravim umom i razumom. Te iste osobe, koje bi trebale biti predvodnici ugleda i časti, sami krše more Zakona. Kako ostali građani da se ponašaju u tom slučaju?!

Dužnost predsjednika i Savjeta je da solidarno zadovoljavaju potrebe građana od zajedničkog interesa. Ne svoje lične gospodo!!! Pa koliko se godina samo mrcvarilo spomen obilježje poginulim šehidima? Zar je moguće biti toliko nesposoban, sa MZ od 5000 ljudi, sa toliko poslovnih subjekata, sa toliko osoba koje su na rukovodećim mjestima u raznim firmama i ne moći obezbijediti relativno mali iznos za realizaciju ovog obilježja koji je bio potreban???

Pa dragi ljudi, zašto se prihvaćate nečeg za šta niste sposobni? Je li znate uopće kakve su vaše obaveze i odgovornosti i poslovne i moralne? Znate prema sebi, svojim članovima porodice i onim u čijem uskom intersu radite. Znali ste i kada je bilo potrebno uzeti naknadu za rad. Dok se moglo uzimati.

Dragi stanovnici MZ Rosulje, drage komšije!
Pred nama su izbori za našu MZ. Izađite i promijenite stanje, daj da asfaltiramo sve ulice koje nisu asfaltirane ili koje su oronule. Daj da naš predsjednik i Savjet budu u službi i na pomoći svima nama. To bi mu trebao biti zadatak i obaveza. Ne može predsjednik da bi se ulizao vlasti i pojedincima nečijim majkama i tetkama nositi ručak i biti hamal takvim, a na ostalim majkama i tetkama se psihički iživljavati. Ako se paze majke i tetke, paze se sve u MZ, ne samo one od kojih bi se moglo imati koristi. Zna li predsjednik i Savjet koliko imamo u MZ porodica sa lošom ekonomskom situacijom, koliko bolesnih kojima treba pomoć? Centar za socijalni rad bi u ovom slučaju trebao biti sporedni faktor, pored nas toliko.Ne znaju i nije ih ni briga. Znaju li šta znači napraviti konsolidaciju i ujediniti ljude da bi zajedno pomogli svima i riješili zajedno probleme? Ne znaju, niti žele znati, neka je njima dobro i neka misle da su vlast. Neka vrijeme samo prolazi, dok se sjedi i misli da ste bitni.Nezakonitosti se metu pod tepih i skrivaju.

Trebamo i tražimo svi reviziju rada ovog organa u prethodne četiri godine, znam da tu ima jako mnogo toga o čemu bi se dalo diskutovati, a Boga mi i uključiti i Zakon. Tu ste u našoj službi, tu ste da nama odgovarate, mada znam sigurno da tako ne mislite. Pa ako ne mislite tako, tu vam nikada nije ni bilo mjesto, jer imate veliki problem.

Isti taj problem imaju i službe u Gradskoj upravi koje su odgovorne za vaš ne(rad) i koje vas štite i pokrivaju svo ovo vrijeme u vašem bahaćenju, neradu i neregularnostima.

Drage komšije MZ Rosulja, izađite svi i glasajte! Glasajte za nove, za bolje, za koje mislite da imaju dovoljno da ne moraju da uzimaju od vas, za one koji će da urade nešto za sve nas u ime Boga, u ime ljudskosti, u ime morala, poštenja i časti. Budite svi revizori i zahtijevajte uvid u rad ovog organa, jer imate puno pravo na to. Na ovaj način stavljamo do znanja i budućoj garniture da će biti pod lupom. Gospodo budućeg saziva, budite sigurni da ćemo od sada tražiti vase izvještaje o radu i zalaganju. Regularnostima, neregularnostima i nezakonitostima.

Drage komšije, shvatite da ste vi bitni, da ste vi ti koji se pitaju, da ste vi ti koji odlučuju. Ne dozvolite i naredne četiri godine da za nas rade ljudi koji misle da su tu da bi radili za sebe i svoj interes. Dosta je bilo nesposobnih, podobnih, nečasnih. Izaberite ljude za koje znate da su pošteni, da imaju moralne i duhovne kvalitete.

Ono što je bitno je da ne glasate ni za jednu osobu sa liste iz prethodnog saziva, ukoliko bude zaista toliko nedostojnih da se ponovo kandidiraju.

Lista prethodnog saziva:

Balta Amir
Gazić Adnan
Sejdić Sead
Alajbegović Šukrija
Subotić Siniša
Hercegovac Emir
Novokmet Mahir
Čehajić Almir
Hercegovac Emina

Unesite komentar