Inspektori iz Dablina posjetili peradarski kompleks Brovis

Kako je i najavljeno ranije, kompaniju Brovis, članicu Akova grupacije, posjetio je misijski tim Ureda za hranu i veterinarstvo, a u sklopu projekta procjene ispunjavanja uvjeta za izvoz mesa peradi i jaja na tržište EU. Inspektori iz Dablina detaljno su pregledali sve procese proizvodnje i prerade mesa peradi u ovoj kompaniji, no finalnu ocjenu daće tek po završetku misije. U Brovisu su zadovoljni, te se nadaju da će piletina Mesne industrije „Ovako“ biti i na trpezama građana EU.

Veoma smo zadovoljni reakcijama i nezvaničnim ocjenama inspektora. S obzirom na činjenicu da već od samih početaka rada poslujemo u skladu sa strogim higijensko-zdravstvenim standardima i ostalim propisima EU, bili smo i više nego spremni za ovu posjetu. Proizvodimo 10 miliona pilića godišnje od čega 38 posto izvozimo i iskreno se nadamo da će se taj procenat izvoza, a i same proizvodnje znatno povećati u skorije vrijeme – rekao je Refik Kurgaš, predsjednik NO Brovisa.

No, zeleno svjetlo za izvoz na tržište EU, Brovis i ostale predložene kompanije, dobiće tek ukoliko misijski tim ocijeni da je veterinarska služba, državna i entitetska, sposobna da supevizira proces kontrole proizvodnje jaja i živinskog mesa što uključuje i kontrolu dijagnostičkih institucija, tj. laboratorija i slično. Od ocjene inspektora o kvaliteti nadzora nad tim procesima zavisi da li će BiH dospjeti na listu zemalja iz koje se mogu uvoziti meso peradi i jaja u EU.

Kako bi BiH došla na listu zemalja iz kojih je dozvoljeno uvoziti meso peradi i jaja na tržište EU neophodno je da Ured za veterinarstvo BiH bude nadležan za odobravanje objekata u kojima se spomenuti proizvodi proizvode. Veterinarski odjeli unutar entitetskih ministarstava za poljoprivredu bi i dalje vršili registraciju objekata, ali odobrenja da objekti mogu izvoziti na tržište EU moraju postati nadležnost Ureda za veterinarstvo BiH. Jedino na taj način BiH kao država može dati garanciju inspekcijskim tijelima EU da su proizvodi usklađeni sa evropskim normama. To je ukratko i osnovna preporuka inspektora, te ćemo hitno organizirati sastanke sa nadležnim entitetskim organima kako bi postigli dogovor i osigurali izvoz bh. proizvođačima mesa peradi i jaja – rekao je Sanjin Tanković, sekretar Ureda za veterinarstvo BiH.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH dodaju kako je posjeta inspektora bila veoma korisna, te da su dosta toga naučili.

(VisokoIN)