Inter u velikim problemima, igračima kasni plata

Milanski Inter trenutno ne doživljava svoje najbolje trenutke. Iako situacija na tabeli italijanske Serije A nije nimalo loša (Neroazzurri su drugi na tabeli iza gradskog rivala Milana), ona finansijska je u sve većoj dubiozi.

Priznaju to i u upravi Intera. Posljednje vijesti koje je objavila uprava govore o tome da će gubitak biti veći od projektovanih 102 miliona eura, a grupa Suning odlučila je tražiti partnere koji će uložiti u klub kako bi se balansirale knjige.

Kako piše italijanska “La Gazzetta dello Sport” situacija u klubu je toliko teška da su posljednjih nekoliko mjeseci igrači i svi ostali uposlenici dobili samo plate za septembar i oktobar, dok se za četiri mjeseca i dalje očekuju isplate. Iako u Interu tvrde da je za sada situacija i dalje pod kontrolom, uprava se kreće u pravcu pronalaska novih ulagača koji bi donijeli svjež kapital i anulirali gubitak stvoren tokom pandemije i poslova koji nisu vratili uložena sredstva.

Jedno od potencijalnih rješenja moglo bi biti učešće BC Partnersa, investicijske korporacije koja kontroliše imovinu u vrijednosti od oko 23 milijarde eura i čije je sjedište u Londonu. Prema informacijama koje je objavila novinska agencija Reuters, BC Partners bi mogao otkupiti 40 posto dionica Intera, dok drugi mediji navode kako bi Britanci mogli postati i većinski vlasnik kluba.

Kako piše The Financial Times, u utrci bi mogao biti i švedski investicijski fond Eqt, a navodno je za ulaganje u trostrukog evropskog šampiona zainteresovan i Arctos Sports Partners, fond iz SAD-a specijaliziran u ulaganju u sportske kolektive.

Novosti vezano za eventualne nove partnere ili vlasnike italijanskog velikana očekuju se polovinom februara, kada bi BC Partners trebao završiti sa proučavanjem strukture kluba i procjenom o isplativosti ulaganja.