Internet Explorer mijenja ime?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Najnovije objavljene informacije ukazuju na to da članovi Internet Explorer razvojnog tima debatuju o preimenovanju ovog pretraživača sa ciljem da se eliminiše negativna konotacija koju ovaj softver sa sobom nosi iz najranijih dana.

Jonathan Sampson, jedan od čelnika kompanije Microsoft, tvrdi da postoji veliki broj ideja o tome kako buduće proizvode odvojiti od negativne konotacije, te da su posljednje diskusije o toj temi održane prije samo nekoliko sedmica. U posljednjih nekoliko godina, Microsoft je pokušao da odvoji modernu verziju Internet Explorera od onoga što godinama prati ovaj pretraživač, a to je činjenica da je spor i nedovoljno bezbjedan.

Net Applications navodi da Internet Explorer ukupno bilježi 58,01 posto tržišta desktop pretraživača te da taj nivo održava već nekoliko godina. Problem leži u tome što najpopularnija verzija, IE8, bilježi skromnih 21,56 posto tržišnog udjela.

IE8 je bio podrazumijevani pretraživač koji se isporučivao sa Windows 7, iako je Microsoft tada već isporučio IE11. Microsoft uporno ponavlja da su moderna izdanja pretraživača daleko stabilnija, da nude bolje performanse te da podržavaju daleko više open standarda nego ranija izdanja, a rezultat je činjenica da svako slijedeće izdanje Internet Explorera bilježi veću stopu prihvatanja postojećih web standarda.

Microsoftov Internet Explorer tim blisko sarađuje sa kompanijama Google, Apple i Mozilla na razvoju novih standarda za daljnje unapređivanje weba. Članovi IE tima također se nadaju da će unaprijediti ekstenzije za pretraživač i načiniti ih u rangu sa Mozilla Firefox i Chromeom.

Modern ili Metro verzija Internet Explorer pretraživača ne dozvoljava ekstenzije, a fokus kompanije za sada je da se osigura da IE ekstenzije za Windows 8 desktop ne sadrže nikakve sigurnosne slabe tačke koje bi mogle da ugroze funkcionisanje IE i njegove korisnike. Jacob Rossi, rukovodilac odjeljenja za programiranje za Internet Explorer, navodi da još nema definitivnih planova o ovom pitanju te da je još rano da se bilo šta kaže. Ono što ne treba očekivati u skorije vrijeme jeste Mac verzija IE.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.