Internet prevarama desetine srbijanskih preduzeća oštećeno za više od milion eura

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iz Službe za brobu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije upozoreno je danas na sve veći broj internet prevara na štetu privrednih subjekata, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno izvršioci presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja Srbije razmjenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima.

“Oni se potom predstavlјaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz naše države već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove. Nakon ugovaranja, oni šalјu lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje”, ističe su u upozorenju MUP-a Srbiji.

Do sada je utvrđeno da je na ovaj način na desetine srbijanskih preduzeća oštećeno za više od milion eura, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

Upućen je apel na predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju da li je došlo do iznenadnih izmjena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i da provere ispravnost izmijenjenih podataka.

Pripadnici MUP-a Srbije kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju rade na prikuplјanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca ovih krivičnih djela.

(Anadolija/Visokoin.com)

Više vijesti