Interpol uhapsio 25 hakera iz Anonymousa širom svijeta, među njima i maloljetnici

Policija je uhapsila 25 hakera povezanih sa organizacijom Anonymous, a za koje sumnjaju da su povezani s napadima na stranice u Španiji i Latinskoj Americi, javlja AFP

– Operacija ‘Skidanje maske’ (Unmask) pokrenuta je nakon serije koordiniranih cyber napada koji su potjecali iz Argentine, Čilea, Kolumbije i Španije – saopšteno je iz Interpola.

U akciji je zaplijenjeno 250 komada računarske opreme i mobilnih telefona, a racija je provedena na 40 lokacija u 15 zemalja.

Osumnjičenici su stari, kako javlja policija, od 17 do 40 godina.

Policija nije predočila jasne dokaze da je ova hakerska grupa doista povezana uz Anonymouse.

Naime, španska policija ranije je objavila kako je u ovoj akciji uhapsila četvero hakera koji su navodno povezani s glasovitim Anonymousima.

Među uhićenom četvorkom se nalazi i koordinator napada u Španjolskoj i Latinskoj Americi, a identificiran je samo pod nadimcima ‘ Thunder’ i ‘ Pacotron’.

Četvorka je osumnjičena za napade na stranice, ali i za objavu podataka o policajcima zaduženim za čuvanje kraljevske palače i premijera.

Za jednog od počinitelja je plaćena kaucija, jedan je maloljetnik te je pušten u skrb roditelja, a dvojica su ostala u pritvoru.

(VisokoIN.com)