Interpolova potjernica za Naserom Keljmendijem?

Bosna i Hercegovina će vjerovatno sutra raspisati najavljenu međunarodnu potjernicu za Naserom Keljmendijem, koji se smatra vodećim narkobosom u regionu, saznaje sarajevsko “Oslobođenje”.

Keljmendi, biznismen koji je stavljen na “crnu listu” SAD zbog trgovine drogom i drugih krivičnih djela, izbjegao je hapšenje u Bosni i Hercegovini, da bi se kasnije, prema pisanju medija, sakrio u Crnoj Gori, a zatim na Kosovu.

“Oslobođenje” navodi da Agencija za istraživanje i zaštitu (SIPA) BiH za Keljmendijem ne traga iz političkih razloga već zato što je prikupila dokaze da je zajedno sa Muhamedom Ali Gašijem naručio likvidaciju Ramiza Delalića Ćele i za taj posao platio 200.000 eura.

List tvrdi da su Keljmendi i Muhamed Ali Gaši posredstvom njihovih poznanika Ljubiše Buhe, zvanog Čume i Milovana Jeremića iz Šapca angažovali ubice koje su pripadale šabačkoj grupi.

“Tu grupu je predvodio Milan Ostojić Sandokan, koji je u istražnom pritvoru u Srbiji, i Andrija Gavrilović Gusan”, piše “Oslobođenje” i dodaje da je tzv šabačka grupa sarađivala sa ljudima Darka Eleza, koji su pohapšeni u srijedu u policijskoj akciji “Lutka” sprovedenoj u oba entiteta BiH.

Ljudi Darka Eleza su Šapčanima, kako se navodi, nerijetko pružali “logističku podršku” kada bi boravili u BiH.

Mediji u regionu špekulišu da je neposredno uoči policijske akcije “Lutka”, Keljmendi pobjegao iz Sarajeva u Crnu Goru, a odatle se u ponedjeljak sklonio u svoj rodni grad Peć na Kosovu.

Prema nezvaničnim informacijama, BiH će u ponedjeljak za Keljmendijem raspisati crvenu Interpolovu potjernicu, nakon čega, svaka zemlja članica Interpola ima obavezu da ga uhapsi.

Kosovski mediji prenijeli su juče da tamošnja policija ne traga za Keljmendijem jer još ne postoji Interpolova potjernica, a i da postoji hapšenje i izručenje bi, kako kažu, bilo komplikovano jer između Prištine i Sarajeva ne postoji sporazum o izručenju.

Keljmendi je Pećanac sa državljanstvom BiH. On je nedavno tražio državljanstvo Crne Gore, ali je njegov zahtjev odbijen.

“Oslobođenje” prenosi kosovsku agenciju “Naše Preševo” i piše da je interesantno da sagovornici te agencije potragu za Keljmendijem povezuju sa njegovom “političkom aktivnošću” u Crnoj Gori i na Kosovu.

Podsjeća se, naime, na tvrdnje da je vladajuća DPS Crne Gore dobijala novac od Keljmendija, a pripisuje joj se i da se nije ogradila od ovog biznismena ni nakon sugestije SAD-a da mu se zamrzne sva imovina zbog povezanosti sa kriminalom.

Prema pisanju pojedinih medija koji prenose podatke Interpola, Keljmendi je označen kao član kriminalne grupe koju vodi Ramuš Haradinaj koji se sumnjiči za ratne zločine.

Navodi se i da je Keljmendi odgovoran za organizaciju transporta droge i opijata iz Albanije do ostatka evropskog kontinenta.

Portal “Klix.ba” navodi da su Keljmendija u Peći dočekali njegovi rođaci, članovi narko-klana – Redžep Keljmendi, zvani Džeko, Šefket, Jusuf, Bećir, Valdet, Kastriot i Artan Keljmendi.

“‘Porodica Keljmendi”, svi do jednog, nalaze se na Interpolovoj poternici, ali zločinačko djelovanje ovog narko-klana, čak i činjenica da ih je američki predsjednik Barak Obama stavio na crnu listu nije nagnala Eulex da u skladu sa svojom misijom uspostavljanja vladavine prava pokuša bar da izvrši pretres ulice Adema Jašarija”, navodi “Klix.ba”.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin ocijenio je ranije da je policijska akcija “Lutka”, čiji je cilj bio hapšenje Keljmendija, najava drugačijeg pristupa država u regionu prema organizovanom kriminalu.

On je rekao da ne zna kojim jezikom kriminalci govore, ali zna, kako je rekao, da se odlično razumiju, dogovaraju i da im nijedna država nije prepreka.

Redžepi: Reagovaćemo u slučaju optužnice ili potjernice

Kosovska policija će reagovati u slučaju da protiv Nasera Keljmendija bude podignuta optužnica ili raspisana potjernica, kazao je Tanjugu kosovski ministar policije Bajram Redžepi.

“To je sve što mogu u ovom trenutku da kažem. Ako bude podignuta optužnica ili raspisana potjernica mi ćemo reagovati”, kazao je Redžepi ocijenivši da je riječ o “veoma osjetljivom slučaju”.

On, međutim, nije htio ni da potvrdi, ali ni da demantuje da li se Keljmendi, koji se smatra vodećim narkobosom u regionu, u ovom trenutku nalazi u svom rodnom gradu – Peći.

(VisokoIN)