Inzko ne namjerava intervenirati u rješavanju trenutne političke situacije u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“Politički lideri u ovoj zemlji i njene demokratske institucije imaju sposobnost da riješe trenutnu situaciju vlastitim snagama. Visoki predstavnik ne vjeruje da bi njegov angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije ovdje. Sigurno je da ima ovlasti da intervenira u slučajevima poput trenutnog.

Međutim, ne namjerava to učiniti, a sigurno ne u ovom trenutku”, saopćeno je danas iz OHR-a.

Ističe se da je razlog za to jasan. Bosna i Hercegovina je zemlja koja teži da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u i mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca.

U OHR-u prenose stav visokog predstavnika Valentina Inzka da je vladavina prava u samoj srži Mirovnog sporazuma, kao što je i u samoj srži EU i NATO-a, i od suštinskog je značaja da bude ne samo poštovana, već i proaktivno podržana.

– Imajući u vidu sve ovo, visoki predstavnik, na koncu, neće dopustiti da situacija preraste u haos i umiješat će se ukoliko domaće institucije ne urade svoj posao. Ali ne želi to da učini, i ne vjeruje da će to na kraju biti potrebno, navodi se u saopćenju.

Ocjenjuje se da situacija vezana za rad Parlamenta Federacije BiH predstavlja dobar primjer. U OHR-u su analizirali Poslovnik Parlamenta te vjeruju da su dovoljno jasno definirane uloge ključnih tijela Parlamenta, uključujući i Kolegijum, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, u sazivanju sjednica Parlamenta.

– Jasno je da se rad domova Parlamenta odvija samo u okviru sjednica i te sjednice trebaju biti sazvane u skladu s Poslovnikom. Visoki predstavnik ne namjerava nametati svoj zaključak u ovom trenutku, jer se još uvijek nada i vjeruje da institucije u Federaciji mogu ovo pitanje riješiti same, zaključuje se u saopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.