Inzko: OHR će se zatvoriti kada BiH budu nepovratno na evropskom putu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je danas u Banja Luci da BiH i entiteti moraju biti funkcionalniji na putu ka EU.

Inzko je rekao novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem da je u ovoj godini bilo nekih pomaka, ali i stagnacije.

“Vjerujem da će naredna godina biti bolja”, naglasio je Inzko.

Govoreći o pitanju vojne imovine u BiH, Inzko je rekao da je 90 posto te imovine tehnički riješeno i da treba malo više političke volje da se to pitanje do kraja definiše.

Inzko je istakao da će doći do zatvaranja OHR-a kada BiH budu nepovratno na evropskom putu, naglasivši da odluku o ostanku OHR-a donosi Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH.

Čavić je rekao tokom susreta sa Inzkom da je skeptičan u pogledu postizanja političkog dogovora na nivou BiH između postojećih političkih stranaka.

On smatra da se suštinski bitno ništa ne događa na putu BiH ka EU, a posebno kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz presude “Sejdić – Finci”.

“Iznio sam visokom predstavniku zabrinutost zbog ekonomsko-socijalne situacije u ovoj godini, a pogotovo u narednoj, za koju smatram da će biti mnogo teža”, rekao je Čavić.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.