-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Inzko: SDA, A-SDA, NES, HDZ i DF stavljaju policijski sistem u ZDK pod direktnu političku kontrolu

Napomenuo je da je 25. juna, vladajuća većina kojom dominiraju SDA, A-SDA, NES, HDZ BiH, uz pomoć dva predstavnika DF-a, usvojila u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona štetne i veoma problematične amandmane na kantonalni Zakon o unutrašnjim poslovima.
Organi vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu više se ni ne pretvaraju da zastupaju demokratske interese dobrih građana tog kantona, nego je u pitanju lažna i cinična igra koju oni igraju s biračima. Štaviše, to je sramota, napisao je danas visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u kolumni.
Napomenuo je da je 25. juna, vladajuća većina kojom dominiraju SDA, A-SDA, NES, HDZ BiH, uz pomoć dva predstavnika DF-a, usvojila u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona štetne i veoma problematične amandmane na kantonalni Zakon o unutrašnjim poslovima, uprkos izričitim i dobro poznatim prigovorima koje su izrazili američki ambasador Eric Nelson i on.

– Cilj amandmana je da stave policijski sistem u Zeničko-dobojskom kantonu pod direktnu političku kontrolu i stave pod znak pitanja godine ulaganja i napornog rada međunarodne zajednice na izgradnji profesionalne policije – kazao je Inzko.

U zajedničkom pismu koje su 29. marta uputili ambasador Nelson i Inzko, istaknuto je da amandmani uopće ne doprinose daljoj profesionalizaciji policije niti jačaju vladavinu zakona i policijsku neovisnost nego se njima narušava sistem izgradnje profesionalne karijere i zapovjedna struktura Policijske uprave Zeničko-dobojskog kantona.

Predložili su logično i razumno rješenje, a to je da se amandmani proslijede radnoj grupi stručnjaka pod vodstvom policije, u koju bi bili uključeni i predstavnici Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

– Umjesto toga, Skupština je odlučila da amandmane razmatra u skraćenom postupku, čime je spriječena transparentna javna rasprava kao i stručna rasprava o tome jesu li ovakve izmjene neophodne – podvukao je Inzko.

Stoga je upitao šta je motiviralo vlast i njihove saveznike da odluče da ne razmatraju prijedloge policijskih stručnjaka, uključujući i stručnjake iz njegovog ureda te zašto postupati po skraćenom postupku u Skupštini, bez mogućnosti za transparentnu javnu raspravu.

– Postoji li neka tema važnija za poštene, vrijedne građane Zeničko-dobojskog kantona od profesionalne policije koja može omogućiti vrhunsku javnu sigurnost, sigurne ulice i škole, te zaštitu života i imovine? Očigledno to za ovu vlast i njihove partnere nije tako – stava je Inzko.

Kaže da odgovori na ova osnovna pitanja otkrivaju do koje mjere je vladajuća koalicija propala u antidemokratsku crnu rupu kakav je sada Zeničko-dobojski kanton, naočigled svih u BiH.

– Građani zaista zaslužuju bolje. Vlasti trebaju još jednom temeljito pogledati i ispraviti predmetna pitanja i greške bez odlaganja – zaključio je u kolumni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Unesite komentar