Inzko: Srebrenici je potrebna konstruktivna politika i razvoj

Lokalni lideri moraju pokazati odgovornost i osigurati da stanovnici Srebrenice mogu početi s maksimalnim iskorištavanjem kapaciteta za razvoj ovog područja, jer izazovi u Srebrenici su daleko veći od samog pitanja izbora – ljudi žele bolji život, a tu ključnu ulogu imaju konstruktivna politika i ekonomski razvoj, izjavio je danas u Srebrenici visoki predstavnik Valentin Inzko, prenosi OHR.

Dodao je da pitanja koja proizilaze iz predstojećih opštinskih izbora u Srebrenici mogu biti riješena dogovorom stranaka u Srebrenici, prenosi Onasa.

Inzko je danas razgovarao sa vršiocem dužnosti načelnika Općine Ćamilom Durakovićem, predsjednikom Skupštine opštine Radomirom Pavlovićem i drugim predstavnicima Opštine.

Posjetio je Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš“ i tvornicu “CIMOS“, te se neformalno sastao sa grupom mladih iz Srebrenice i s njima razgovarao o pitanjima koja utječu na njihov svakodnevni život.

Razgovaralo se o načinu na koji se ponovo može izgraditi povjerenje u Srebrenici, kao i o okončanju procesa povratka i vraćanju ovog područja na put održivog ekonomskog razvoja.

Na kraju svoje posjete visoki predstavnik je položio vijenac u okviru Memorijalnog centra u Potočarima i sastao se s predstavnicima udruženja porodica žrtava.

(VisokoIN)