-3.7 C
Visoko
26. Januara 2022.

Inzkov SOS civiliziranom svijetu: RS može sačiniti ‘turističku’ kartu gradova sa muralima zločincima

Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice, poručio je visoki predstavnik u BiH.
U isto vrijeme dok se Ratku Mladiću u Haškom tribunalu ispisivala pravomoćna sudska presuda za najmonstruoznije zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima oslikavani su murali njemu u čast.

“Pročitao sam 20. aprila ove godine na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara. To nisam mogao vjerovati. Odlučio sam da ću lično obići sve lokacije u Bosni i Hercegovini na kojima se nalaze njegovi murali. I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala”, kaže aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojoj poruci bh. javnosti.

Navodi kako je ovih dana otišao u Foču, s namjerom da, nakon što lično provjeri kako doista izgleda mural posvećen Mladiću, razgovara s načelnikom te općine.

‘Grč i nevjerica’
“No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala sa velikim ratnim zločinicima, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta, umjesto da molim i pozivam načelničku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje”, navodi Inzko.

Posjetio je da je tokom prošlogodišnje komemoracije srebreničkim žrtvama javno pozvao Milorada Dodika da skloni ploču sa studentskog doma na Palama posvećenu Radovanu Karadžiću. Ističe kako uporno pokušava u javnosti otvoriti debate suočavanja s ratnom prošlošću koja bi u konačnici trebala dovesti do pomirenja.
“Među 14 prioriteta za pozitivno mišljenje EU za kandidaturu BiH je i pomirenje. Možemo li mi odgovoriti da je ispunjen taj uvjet!? Situacija je danas toliko nakaradna da može sačiniti ‘turističku’ kartu top bh. gradova sa muralima ratnim zločincima. Foča je tu zasigurno među ‘prvacima’. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS-u nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentirale i TV kamere”, navodi.

Poziv na reakciju međunarodne zajednice
Dodaje kako se ove sedmice širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama srebreničkog genocida. Od najudaljenije Australije, preko Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije.

Zaključuje i kako u isto vrijeme dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u Bosni i Hercegovini, ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedočimo štovanju i veličanju arhitekta tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji historijskih činjenica itd.

“Je li vijeće za implementaciju mira implementiralo mir u BiH!? Mogu li se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke žrtve, a u Bosni i Hercegovini veličati njihov krvnik!? Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uvjetima vratiti u taj grad!? Provodi li se tkao Aneks 7 Daytonskog sporazuma!? Zato međunarodna zajednica što prije treba da razmotri moguće dalje korake. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice” poručio je vioski predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Unesite komentar