Iran: Završena potraga za preživjelima u potresu

Iranske vlasti obustavile su potragu za žrtvama potresa u kojima je, prema najnovijim podacima, poginulo 227 osoba i 1.380 povrijeđeno, saopćivši da su svi preživjeli locirani i spaseni.

“Više nema ljudi koji su ostali pod ruševinama, a raspodjela neophodne pomoći je u toku”, izjavio je funkcioner ministarstva za vanredne situacije Hosein Gadami državnoj televiziji, prenosi AFP.

Prema najnovijim podacima, u dva uzastopna potresa koji su u subotu pogodili sjeverozapad Irana poginulo je 227 i povrijeđeno 1.380 osoba, dok su desetine sela u tom regionu uništena.

Prvi potres je bio jačine 6,2 stepena Richtera, a poslije 11 minuta dogodio se i drugi čija je jačina iznosila 6 stepeni, izmjerio je Seizmološki centar Teheranskog univerziteta. Epicentri su bili u blizini gradova Ahar i Varzegan, 60 km od Tabriza. Tokom noći je registrovano više od 55 naknadnih potresa, koji su uznemirili preživjele i iscrpljene spasioce, navodi AFP.

Stanovnici pogođenog područja oplakuju poginule a najteže su pogođena sela u kojima kuće nisu tako čvrste građe kao u gradovima.

“Ovo selo je masovna grobnica”, izjavo je jedan od radnika koji su učestvovali u raščišhavanju sela Baje Baj u kome je poginulo 33 osobe.

“Mnogo sela je potpuno uništeno”, dodao je on, prenosi AFP.

Crveni polumjesec je na jednom stadionu napravio prihvatilište za 16.000 osoba koje su ostali bez kuća ili se plaše da se vrate u domove.

Ova humanitarna organizacija je osiguarala 6.000 šatora, ćebad i više tona hrane, čime je Iran pokazao spremnost za ovake situacije.

Iran se nalazi na nekoliko velikih raseda i zato je sklon čestim potresima od kojih su neki razorni.

Najrazorniji potres, jačine 6,6 stepeni Richtera, pogodio je u decembru 2003. godine Bam i tada je poginula 31.000 ljudi, odnosno četvrtina stanovnika tog grada, a uništena je i stara citadela izgrađena od blata.

(VisokoIN/Fena)