Išerić: Bosna i Hercegovina je u vanrednom stanju

Institucije Bosne i Hercegovine je blokirao Milorad Dodik. Narodna skupština Republike Srpske je usvojila Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Кrivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Milorad Dodik nastavlja sa realizacijom plana urušavanja državnih institucija, a čiji je osnovni cilj podjela suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine, odnosno otcjepljenje jednog njenog dijela.

“Sve te aktivnosti se vode uz dobro osmišljen plan u Beogradu, a glavni izvođač radova je Milorad Dodik i njegova stranka SNSD. Na žalost, sve te aktivnosti imaju podršku i Rusije, ali i nekih drugih evropskih država. Pokazalo je to prisustvo njihovih predstavnika na prezentiranju Dodikovog plana u Lukavici 14. 10. 2021. godine.

Visoki predstavnik se ne oglašava. Institucije Bosne i Hercegovine ne održavaju sjednice pod izgovorom da nema kvoruma za njihov rad. A kvorum bi trebao osigurati čovjek koji ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine i koji najavljuje njen kraj.

Situacija u Bosni i Hercegovini je vanredna i nikakav nedostatak kvoruma ne smije spriječiti institucije da donose odluke kojima se spašava država. Bosna i Hercegovina je u vanrednom stanju. Zbog toga se u vanrednim okolnostima mora djelovati odlučno i nikakve formalnosti ne smiju biti prepreka za djelovanje državnih institucija na zaustavljanju Milorada Dodika i svih onih koji ga podržavaju”, upozorava pravni stručnjak Enver Išerić.

Upozorava da je krajnje vrijeme da Parlament Bosne i Hercegovine proglasi stalno zasjedanje, i da pozove predstavnike Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine kako bi se izjasnili o njihovim planovima za hapšenje počinilaca krivičnih djela protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Ako takvog plana nemaju, Parlament mora dati „nalog“ Tužilaštvu za hitno djelovanje.

“U iznalaženje adekvatnih rješenja morali bi se uključiti svi izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije, Premijer Federacije i njegovi zamjenici, Predsjednik i potpredsjednici Federacije, rukovodstva kantonalnih skupština i kantonalni premijeri i predsjednici parlamentarnih stranaka u na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Od članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine se očekuje akcija. I to odmah. Sutra će možda biti kasno”, ističe Išerić.

Unesite komentar