ISIL zarađuje ogromne pare na prodaji autombila i ribe

Teroristička grupa ISIL zarađuje milione dolara mjesečno vodeći salone za prodaju automobila i riblje farme u Iraku, nadoknađujući time gubitak od prodaje nafte nakon što su na bojištima zabilježili poraze, priopćile su u četvrtak iračke pravosudne vlasti.

Stručnjaci su donedavno procjenjivali da je ISIL od nafte i plina iz Sirije i Iraka godišnje prihodovao 2,9 milijarde američkih dolara.

Stoga se koalicija predvođena SAD-om prvenstveno usmjerila na uništavanje financijske infrastrukture ISIL-a, ograničivši mogućnosti crpljenja, rafiniranja i prijevoza nafte. No, čini se da se militanti vrlo brzo prilagođavaju novim okolnostima, okrenuvši se, nakon gubitka više naftnih polja, netradicionalnom načinju plaćanja svojih boraca i financiranja svojih aktivnosti.

“Trenutni financijski mehanizam terorista se promijenio od onoga prije dvije godine kada je proglašen kalifat”, kazao je dužnosnik u iračkom ministarstvu pravosuđa.

Lov ribe u stotinama jezera sjeverno od Bagdada mjesečno donosi miliona dolara, doznaje se iz izvještaja središnjeg istražnog suda. Militanti također ubiru porez na poljoprivredno zemljište, a krenuli su i u poduzetništvo s automobilima te ponovo pokrenuli nekadašnje fabrike u državnom vlasništvu na osvojenim područjima Iraka.

“Daesh sjevernu bagdadsku pokrajinu tretira kao svoj financijski centar; to je njihov glavni izvor financiranja, posebice za aktivnosti u glavnom gradu”, izjavio je sudac Jabbar Abid al-Huchaimi, podsjetivši da ISIL u Bagdadu redovno vrši bombaške napade na snage sigurnosti i šijitsko stanovništvo.

Iz izvještaja se također doznaje i na koji način je ministarstvo financija ISIL-a u Mosulu, Bayt al-Mal, distribuiralo novac u ostale pokrajine izvan svoje kontrole.

“ISIL je slao novac u područja izvan svoje kontrole putem tzv. hawala ureda za transfer novca, prvo u Erbil, a potom iz Erbila u druge pokrajine”, pojasnio je Huchaimi.

Osim plaća, borci ISIL-a dobivaju i dodatak za stanarinu, doplatak za do četvero djece i povremene bonuse, poput 1000 dolara nagrade borcima nakon zauzimanja Mosula 2014.