Island – prva država zapadne Evrope koja je priznala Palestinu

Kako prenosi International Herald Tribune, za neovisnost Palestine glasalo je 38 od ukupno 63 zastupnika koji su priznali državne granice iz 1967. godine, iz vremena prije početka ratnog sukoba s Izraelom.

Islandski parlament izglasao je u utorak rezoluciju kojom je priznao neovisnost Palestine čime je ova otočna država postala prva zemlja zapadne Europe koja je napravila ovaj korak.

Kako prenosi International Herald Tribune, za neovisnost Palestine glasalo je 38 od ukupno 63 zastupnika koji su priznali državne granice iz 1967. godine, iz vremena prije početka ratnog sukoba s Izraelom. – Island je prva država koja je napravila ovaj povijesni korak – istaknuo je Ossur Skarphedinsson, islandski ministar vanjskih poslova i političar koji je predložio rezoluciju.

Islanđani su osim priznanja zatražili od Izraela i Palestine da prekinu međusobno nasilje te održe nove pregovore o mirovnom ugovoru temeljenom na međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a što uključuje međusobno priznavanje neovisnosti obiju država.

(VisokoIN)