Isplata penzija bivšim pripadnicima OSBiH sljedeće sedmice

Isplata penzija bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH trebala bi početi tokom sljedeće sedmice.

“Sredstva trebaju biti prebačena na račun zavoda u narednim danima nakon čega FZ PIO treba odraditi tehnički dio posla te će isplata početi tokom sljedeće sedmice”, saznaje Fena u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Sredstva koja su osigurana za isplatu zaostalih penzija su jednostavno raspodjeljena temeljem zadanih parametara na broj korisnika. Na taj način ispada da je koeficijent 1,27, dakle ne radi se o klasičnom koeficijentu koji se unaprijed odredi nego proizilazi od osiguranih sredstava.

Država je raspodjelila sredstva na odnosu broja korisnika, te je od toga zapalo FBiH 15.893.805 KM. Ukupan broj korisnika je 1502”, saopćeno je Feni u FZ PIO.

Jedan od bivših pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubjer kazao je za Fenu da je potpisan sporazum o transferu novca iz državnog budžeta, preko Ministarstva odbrane prema PIO RS odnosno PIO Federacije.

„Mi, bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, trenutno penzionisani vojnici nismo zadovoljni sa visinom tih penzija iz razloga što nedostaje znatan dio finansijskih sredstava za isplatu naših penzija u proteklom periodu, od 1. marta 2010. godine zaključno sa 31. decembrom ove godine”, kazao je Hubjer.

Po njegovim riječima, ministar finansija BiH nije planirao dodatnih deset miliona KM koliko je bilo potrebno već je umanjio ta novčana sredstva i zbog toga će vjerovatno koeficijent, kako stoji u našim rješenjima 1,73, biti smanjen.

„Nismo s tim zadovoljni, ali poslije dvije godine ipak smo dočekali da primimo te penzije, pa kolike god da su”, kazao je Hubjer.

(VisokoIN/Fena)