Ispovijest čovjeka koji je gledao Tita kako umire: Isključio sam aparate i onda se ‘ugasio’!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog je posljednjih 16. godina života bio uz predsjednika SFRJ Josipa Broza, a zajedno s njim bio je na 106 putovanja u inostranstvu. On je uz Tita proveo posljednje sekunde života jer je bio dio konzilijuma koji se gotovo četiri mjeseca grčevito borio za život maršala.

Lalević će ostati upamćen po tome što je ugasio aparate koje su Josipa Broza Tita održavale u životu, nakon čega se čulo ono, sada već čuveno obraćanje na vijestima: “Umro je drug Tito”!

Broz je posljednja četiri mjeseca bio u bolnici u Ljubljani gdje se čitav konzilijum ljekara borio za život doživotnog predsjednika SFRJ. Predrag Lalević tvrdi da je Titovo zdravlje, osim trovanja hranom u Egiptu 1964. godine i upale pluća godinu dana kasnije u Bugarskoj, bilo dobro.

– Najviše je patio od reumatskih bolova u nogama, zbog kojih se, dok je hodao, podupirao štapom. Na dočeku 1980. godine u vojnom lovištu u Karađorđevu postalo je očito da mu je kretanje bolno, pa smo stoga odlučili da Tito smjesta ode u ljubljanski Klinički centar – rekao je dr Lalević.

Pred smrt je, kaže Lalević, Tito pjevao na ruskom i sanjao Kineze.

– U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, poslije izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilijuma, dežurni ljekari, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio – ispričao je dr Lalević.

Kako je dodao, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj.

– Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu liniju, znak da je srce prestalo da kuca. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konzilijumu, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na šta je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pejsmejker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu – prisjetio se specijalista kome je trebalo šest mjeseci da se potpuno oporavi nakon Titove smrti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.