Ispraćena 53 vojnika OSBiH u mirovnu misiju u Afganistan

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kontigent Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) ispraćen je danas u misiju “Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović naglasio je da BiH tim aktivnostima pokazuje svoje čvrsto opredjeljenje za nastavak učešća u mirovnim misijama u svijetu.

– I na ovaj način želimo da promovišemo vrijednosti BiH, ali i da olakšamo put BiH ka EU i NATO integacijama – naglasio je Mašović.

Komandant 6. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Radovan Jović rekao je da u ovu misiju miru idu 53 vojnika, a nakon što su sprovedene intenzivne pripreme kako bi , kaže, ispuniti sve postavljene zadatke.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je podsjetio da je to osma rotacija Šeste pješadijske brigade u kojoj je 45 vojnika i druga rotacija Vojne policije OSBiH od osam pripadnika.

Oružane snage BiH su, kazao je, od 2009. godine prisutne u Afganistanu, a više od 1.300 pripadnika bilo je u mirovnoj misiji.

Jerinić je, odgovarajući na pitanja novinara, negirao tvrdenje članice Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanke Majkić, da će vojna vježba na Manjači, sa avionima “A-10”, koji koriste municiju sa osiromašenim uranijumom, biti izvedena u maju naredne godine.

Podsjetio je da bi Predsjedništvo BiH u septembu trebalo da donese plan međunarodnih vježbi za narednu godinu.

-Stanovnicima Manjače i Banje Luke odgovorno poručujem da neće biti gađanja na Manjači i nigdje u BiH, pogotovo ne osiromašenim uranijumom, a čak ni bojevom municijom – naveo je Jerinić.

Više vijesti