Istraga potvrdila: Droga uzela život mladića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Devetnaestogodišnji N.V. iz Cazina preminuo je u proteklu subotu usljed prekomjerne upotrebe psihoaktivnih droga, potvrdila je istraga policije i Tužilaštva USK, koja je provedena u ovom slučaju.

Pomenutog dana Policijsku stanicu u ovom gradu telefonom je nazvao S.V. (45) te prijavio kako je u kući koja je u izgradnji pronašao bratića N.V., koji nije davao znakove života. Na lice mjesta upućeni su policijski službenici i Hitna služba Doma zdravlja Cazin, koji su konstatovali smrt mladića.

Uviđaj na licu mjesta obavili su istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske stanice Cazin pod nadzorom dežurnog tužioca, koji je naložio potrebna vještačenja i obdukciju tijela.

Nakon izvršene obdukcije utvrđeno je da je smrt nastupila usljed intoksikacije uzrokovane uzimanjem psihoaktivnih droga te da na tijelu nama tragova koji bi ukazivali da je smrt nastupila nasilnim putem. Iz policije nisu mogli potvrditi da li se preminuli mladić nalazi u njihovim evidencijama kada je riječ o krivičnim djelima vezanim za uživanje, proizvodnju i trgovinu narkoticima.

Prema statističkim podacima MUP-a USK, na području ovog kantona tokom protekle i ove godine bilježi se značajan broj ove vrste krivičnih djela.

Tako je samo prošle godine evidentiran 61 slučaj proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a tom prilikom privedeno je 86 izvršilaca takvih djela. Također, u istom periodu zabilježena su 103 slučaja posjedovanja narkotičkih sredstava te je privedeno 108 osoba. Kada je riječ o počiniocima, veliki je broj povratnika u vršenju ovih krivičnih djela, a evidentiran je i porast broja maloljetnika.

Porast broja konzumenata narkotičkih sredstava bilježe i u centrima za mentalno zdravlje, koji djeluju u okviru zdravstvenih ustanova u svih osam općina ovog kantona. U Centru u Cazinu kažu kako se takvim licima pružaju terapijske usluge i ona se potom šalju u specijalizirane ustanove u druge dijelove BiH. “Trenutno je u naš program uključeno preko 60 teških ovisnika o drogama, ali se na ulici taj broj uvijek množi sa tri, što je za grad veličine Cazina zabrinjavajuća brojka”, kažu u ovoj ustanovi.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, bilježi se značajan broj mladih ljudi koji postaju ovisnici o drogama, što on pripisuje haotičnom stanju u društvu.

“Teška ekonomska i socijalna situacija rastače društveno tkivo i razara porodicu. Roditelji su u borbi za egzistenciju i djeca su prepuštena sama sebi, te negativnom uticaju medija i ulice”, smatra Biščević.

Prema njegovim riječima, za efikasniju borbu protiv ove pošasti potreban je veći aktivizam i sinergija svih društvenih institucija.

Više vijesti