Istraživanje: Bh. građani u vrhu Evrope po pranju ruku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gallup, udruženje kompanija koje se bavi istraživanjem tržišta cijelog svijeta, nedavno je sprovelo anketu koliko Evropljani imaju naviku pranja ruku. Anketa je sprovedena u 64 države.

Ispitanici su na pitanje da li peru ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet. Studija je pokazala da pranje ruku smanjuje rizik od zaraznih bolesti, posebno kod djece.

Nedavna studija naučnika s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazala je da pomoću običnog (ne antibakterijskog) sapuna se otklanjaju opasne bakterije u 82 posto slučajeva, dok pranje ruku samo pomoću vode otklanja bakterije znatno manje, u samo 48 posto slučajeva.

Prema ovom istraživanju građani BiH spadaju među one koji najviše vode računa o ličnoj higijeni s obzirom da peru ruke vodom i sapunom u 96 posto slučajeva.

Pogledajte mapu Evrope sa procentima.

mapa (1)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.