Istraživanje: Kako HIV izaziva AIDS?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američki naučnici otkrili su osnovni mehanizam koji omogućuje HIV-u da poništi odbrambeni sistem i izazove AIDS.

To bi moglo dovesti do novog pristupa liječenju i traženju lijeka za tu bolest koju ima 35 miliona ljudi diljem svijeta.

HIV se ne bavi aktivnim ubijanjem odbrambenih stanica CD4T, nego šteta nastupa kad virus pokuša upasti u te stanice i ne uspije, pa izazove odbrambenu reakciju zbog koje se stanice same unište.

Ta se vrsta staničnog samoubojstva zove piroptoza.

Ti su rezultati objavljeni istovremeno u naučnim časopisima Science i Nature, a iz njih se može zaključiti da bi jedan eksperimentalni protuupalni lijek tvrtke Vertex Pharmaceuticals, koji se već testira na ljudima s epilepsijom, mogao promijeniti namjenu i postati novi lijek za AIDS.

“Naše studije bave se temeljnim problemom zbog kojega nastupa AIDS, a to je gubitak stanica CD4T”, kaže dr. Werner Greene s Gladstone Institutesa, neovisne biomedicinske istraživačke neprofitne organizacije sa sjedištem u San Franciscu, čiji je laboratorij proveo to istraživanje.

Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže da studija nudi “elegantno” rješenje na pitanje koje muči naučnike još od otkrića virusa 1983.

Greene kaže da su godinama naučnici mislili da HIV ubija stanice odbrambenog sistema tako što ih izravno inficira, otme im DNA i pretvori ih u tvornice za proizvodnju virusa.

Ali tako strada samo malen broj stanica CD4T.

U nizu eksperimenata na tkivu ljudske slezene, krajnika i limfnih čvorova uzetih s pacijenata zaraženih HIV-om, naučnici s Gladstonea otkrili su da stvarna šteta u infekciji HIV-om nastaje u tzv. “stanicama promatračima”, najčešćem tipu CD4T-a.

Te su stanice u stanju mirovanja, pa ih virus, kad napadne, ne može zauzeti i odustane od toga.

No šteta je već nastupila jer te stanice tada otpuštaju protein koji aktivira enzim kaspazu-1 koji izaziva visokoupalni oblik staničnog samoubojstva, piroptozu.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti