Italiji nedostaje radnika: U narednim godinama trebat će ih oko 200 hiljada

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nova studija pokazala je da će u narednim godinama deseci hiljada tehničkih zanimanja u Italiji ostati nepopunjeni.

To znači da tvrtke koje bi mogle potaknuti državnu ekonomiju odugovlače, kažu autori istraživanja, ne zbog nedostatka narudžbi koje primaju, nego zbog nedostatka kvalificirane radne snage prilikom prijave za posao.

Kako navodi studija Cofoindustria, od 2019. do 2021. godine bit će oko 193.000 slobodnih radnih mjesta i to u prehrambenoj industriji, tehnološkoj, tekstilnoj industriji, hemijskoj industriji i drvnoj industriji, pišu Vijesti.hr.

Inženjeri, tehnički stručnjaci nužno potrebni

Inženjeri, tehnički stručnjaci i drugi radnici s tehničkim vještinama nužno su potrebni, međutim s nedostatkom mladih Italijana koji se obrazuju za te vještine, istraživanje previđa kako barem jedna trećina slobodnih radnih mjesta nikada neće biti popunjena.

Očekuje se kako će jedino što će preostati vlasnicima kompanija jest borba za kvalificirane radnike koji su na tržištu još uvijek dostupni.

Studija predviđa kako će biti raspoloživo oko 45.000 poslova u tehnološkom sektoru u kojem će najtraženiji poslovi uključivati dizajnere aplikacija i softvera, dizajnere razvoja, dizajnere kompjuterske tehnologije kao i dizajnere telekomunikacijskog sustava.

Studija je analizirala i tradicionalni poslovni sektor koji je specijaliziran za proizvode proizvedene upravo u Italiji poput drvne industrije. Analiza navodi kako će idućih nekoliko godina biti slobodno oko 11 tisuća radnih mjesta.

U prehrambenoj industriji bit će oko 30 tisuća slobodnih radnih mjesta, dok u tekstilnoj industriji 21 tisuća.

U spomenutim industrijama, među najtraženijim radnicima bit će obrtnici koji su vješti u umjetničkom tkanju, obradi drveta i izradi uzoraka.

Talijanske tvrtke imaju velike gubitke zbog nedostatka radnika, kao i zbog odljeva mozgova jer tisuće mladih Talijana zbog posla svake godine napušta Italiju. Tehnološki sektor ima taj problem već dugi niz godina, ali stvari se ne mijenjaju.

“Ti podaci govore kako kompanije budućnosti trebaju mlade ljude”, kazao je predsjednik Confindustrie Vincenzo Boccia.

“Italija nema sirovog materijala, ali ima ljudski kapital, znanje i talent i mi se moramo fokusirati da izgradimo budućnost ove zemlje”, zaključio je Boccia.

Više vijesti