Ivanić: Priča o reviziji nije završena, otvorena su mnoga pitanja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je na konferenciji za novinare u Banja Luci da je odbijanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu pokazatelj da se Bosnom i Hercegovinom više niko ne može baviti izvan institucija ove zemlje.

Ivanić je rekao da se pitanjem revizije presude bavio dugu vremena. Današnju odluku Suda doživljava i kao vlastitu satisfakciju, kao i satisfakciju ministra vanjskih poslova Igora Crnadka.

– Za mene je ovo pokazatelj da i na međunarodnom planu se može doći do pobjede kada imate argumente – rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da sa današnjom odlukom Suda u Hagu priča nije gotova. Naprotiv, zahtjev za reviziju otvorio je nekoliko pitanja na koja se mora tražiti odgovor u narednim sedmicama. Prvo pitanje, rekao je Ivanić, jer je zahtjev prema Sudu u Hagu išao izvan institucija BiH. Drugo pitanje o kojem treba razgovarati u narednim danima je da više niko ne može da koristi ime Bosne i Hercegovine u ime samo jednog naroda.

– Ime se može koristiti samo kada postoji podrška sva tri naroda – rekao je Ivanić.

On je dodao da treće pitanje koje želi otvoriti su „paralelne strukture u institucijama Bosne i Hercegovine“.

– Podsjetit ću da bošnjački član Predsjedništva daje naloge samo bošnjačkim abasadorima… na to se mora staviti tačka. U političkoj karijeri nikada nisam radio izvan institucija, očekujem to i od ostalih političara u BiH. Svaki drugi pokušaj je udar na Bosnu i Hercegovinu – rekao je Ivanić.

On nije dao konkretan odgovor na pitanja da li će Savez za promjene sada nastaviti sa radom u institucijama Bosne i Hercegovine. Ivanić je rekao da prvi potez na uspostaviti normalizacije odnosa očekuje od Bakira Izetbegovića, ali nije želio reći šta tačno očekuje od Izetbegovića.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.