Iz BiH u Istanbul danas putuje 1.800 studenata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U sklopu ”Studentskog pohoda u Istanbul“ koji se organizira već sedmu godinu, iz Sarajeva je prema gradu na Bosforu, krenulo nekoliko autobusa sa studentima. Ahmed Nurković, u ime organizatora za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako u Istanbul ove godine putuje 1.800 studenata iz nekoliko bh. gradova.

”Do sada je otišlo 15 autobusa. To je već negdje preko 600 studenata i krećemo u kolonama da bismo izbjegli gužve na putu i na granicama. Tako da, evo došli smo do pola puta što se tiče polaska, i ima još ovoliko autobusa”, rekao je Nurković prije polaska koji je bio zakazan za devet sati jutros.

Dodao je kako iz Sarajeva danas kreće 31 autobus sa studentima.

Ove godine na pohod u Istanbul odlaze studenti iz Sarajeva, Bihaća, Tuzle, Zenice, Kaknja, Visokog, Banja Luke i Mostara.

Organizatori očekuju da pohod prođe u najboljem redu, navode da je sigurnost na nivou, ali očekuju i dobru zabavu i nova iskustva.

Studentski pokret koji je prerastao u omladinsku organizaciju koja organizira pohode.

”Promovišemo kulturna i prirodna bogatstva, prije svega Bosne i Hercegovine. Posjećujemo jezera, planine, druge gradove. Isto tako u par navrata godišnje organiziramo i u pohode van granica BiH. Istanbul je svakako najpopularniji”, rekao je Nurković.

U narednom periodu planiraju organizirati pohode na Prokoško jezero i planinu, a i u Bihać.

Studenti iz BiH provest će šest dana u Istanbulu i imat će priliku upoznati se i obnoviti znanje o kulturnim znamenitostima grada koji je dugo vremena bio kolijevka nekoliko civilizacija.

Studenti tokom pohoda očekuju dobru zabavu, sklapanje novih prijateljstava i poznanstava, ali i učenje o gradu na Bosforu, njegovom kulturnom nasljeđu i prirodnim bogatstvima.

Više vijesti