Iz Centrotransa reagirali zbog nezadovoljstva građana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Povodom reakcija građana na ukidanje autobuske linije Hrasnica – Vijećnica, Centrotrans Eurolines danas se oglasio saopćenjem u kojem obavještava javnost da se dugi niz godina pokušava izboriti za status ravnopravnog prijevoznika, a koji mu u skladu sa zakonom pripada

Kako navode iz Centrotransa, još 2005. godine Kantonalni sud u Sarajevu poništio je nezakonita rješenja Ministarstva saobraćaja KS o dodjeli linija KJKP Gras. U prethodnih četiri – pet godina, Ministarstvo je počelo primjenjivati odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH i Centrotransu odobrilo privremene redove vožnje, koje naša kompanija održava na zadovoljstvo putnika, odnosno građana Kantona Sarajevo.

”Nažalost, kao što su građani u Kantonu Sarajevo primijetili, i dalje se ne poštuju zakonske odredbe, te se prijevoz odvija prema volji i mogućnostima KJKP Gras, a ne prema zakonu. Naime, zbog ne održavanja ili neredovnog održavanja autobuskih linija, čime je prekršena odredba člana 33. Zakona o drumskom prijevozu FBiH, nadležna inspekcija je zatražila brisanje 54 linije iz Registra redova vožnje koje održava KJKP Gras, a što do danas nije učinjeno. Nasuprot tome, svaka linija koju održava Centrotrans Eurolines, i pored zahtjeva Općinskih vijeća, mjesnih zajednica i građana, podliježe striktnim kontrolama i konkretnim mjerama, kako Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tako i Ministarstva saobraćaja KS, što jasno pokazuje monopol koji vlada u javnom prijevozu putnika u KS.

Kao i nebrojeno puta do sada, kompanija Centrotrans Eurolines od nadležnog ministarstva očekuje da se primjene odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, te da se iz javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo eliminiraju prijevoznici koji ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje javnog prijevoza putnika. Napominjemo da Centrotrans Eurolines uredno i na vrijeme izmiruje plaće, doprinose i sve poreze za skoro 600 uposlenih u ovoj kompaniji, što smatramo da je preduslov za bilo kakvo obavljanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo”, saopćeno je iz ove kompanije.

Više vijesti