Iz Facebooka upozorenje korisnicima: Promijenite lozinke!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedna od stvari na koju brojni sigurnosni stručnjaci upozoravaju internetske korisnike jeste da nikada ne koriste isto korisničko ime i lozinku za različite servise. Ako se hakeri dokopaju podataka s jednog takvog servisa, oni mogu te podatke iskoristiti i za pristup brojnim drugim internetskim servisima na kojima se koristi isti podaci, a upravo ovakve probleme trenutno imaju neki korisnici Facebooka koje su iz ove društvene mreže već upozorili kako moraju promijeniti lozinu.

Na Digital Trendsu prenose kako dio korisnika Facebooka koristi iste pristupne podatke za Adobe i najveću društvenu mrežu na svijetu, a kako su se u nedavnom velikim napadu na Adobe hakeri domogli podataka o korisničkim imenima i lozinkama za pristup Adobeu.

Jedan od načina na koji Facebook štiti svoje korisnike od ovakvih problema jeste da, kada dođe do velikih napada poput nedavnog hakiranja Adobea u kojima se hakeri dokopaju velikog broja korisničkih imena i lozinki, oni provjeravaju baze podataka kako bi saznali jesu li se hakeri dokopali i podataka s kojima bi mogli pristupiti korisničkim profilima na njihovoj mreži, a iz Zuckerbergove kompanije do sada nisu objavili koliki je broj njihovih korisnika ugrožen nakon napada na Adobeove stranice.

Potencijalni broj ugroženih korisnika mogao bi biti jako velik jer su se hakeri dokopali podataka o čak 150 miliona Adobeovih računa – iz ove su kompanije početkom oktobra objavili da su se hakeri dokopali podataka o tri miliona korisnika njihovih usluga, a da bi naknadno objavili da je ta brojka veća od 38 miliona.

No, kasnije su se na internetu pojavili podaci kako je ta brojka još veća i da je broj korisničkih podataka Adobea kojih su se hakeri dokopali u tom napadu skoro 150 miliona (uključujući i neaktivne račune).

Na internetu trenutno nema podataka o tome jesu li hakeri zaista iskoristili dobivene podatke za pristup Facebooku, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju sve korisnike Adobeovih usluga da ta korisnička imena i lozinke ne koriste i na drugim servisima (ne samo na Facebooku, nego na svim servisima i društvenim mrežama), odnosno ako ih već koriste, da ih što prije promjene kako bi izbjegli potencijalne velike probleme.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti