Iz Finske deportovana grupa od 65 lažnih azilanata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Avion iz Finske sa 65 građana Bosne i Hercegovine jučer poslije podne je sletio na Sarajevski aerodrom.

Čarter-letom na liniji Ouolu – Sarajevo, građani naše zemlje koji su prvo u Švedskoj, a zatim u Finskoj, još prije pola godine pokušali dobiti azil, vraćeni su u svoju domovinu.

Najmlađa putnica na jučerašnjem letu bila je jednomjesečna Lamija. Iako njeni roditelji nisu željeli odgovarati na novinarska pitanja, saznaje se da je majka u azilantskom centru u Finskoj provela posljednjih pet mjeseci, a beba je rođena u tamošnjoj bolnici, piše Dnevni avaz.

‘Ko zna, možda ona jednog dana bude mogla ostvariti prava u Finskoj, gdje njeni roditelji nisu uspjeli’, kazao je jedan od rođaka koji ih je čekao i koji je želio ostati anoniman.

Među putnicima su bili i Haris i Alma Selmanović sa sinom Anelom. Kao većina vraćenih građana, i oni su iz Kalesije.

Za razliku od svojih saputnika na čijim su licima vidljivi i tuga i razočarenje, kao i kod onih koji su ih dočekali, bračni par Selmanović izlazna vrata aerodroma napustio je s osmijehom. Doimaju se kao da su se vratili s godišnjeg odmora.

‘Otišli smo jer ovdje nismo imali ni posla ni budućnosti. Tražili smo bolji život i za nas i za dijete. Iako nismo mogli ostati, tih nekoliko mjeseci koje smo proveli tamo vrijedi kao ovdje deset proživljenih godina. Hvala im za sve, kod njih je bolje s ekonomske strane, ali nigdje nema ove ljepote i duše kao u Bosni’, kažu uglas Haris i Sanela, dodajući da ne znaju šta će i kako će dalje.

I ostali putnici uglavnom su mlađi bračni parovi, svi s djecom. Ne žele govoriti o razlozima svog odlaska i traženja azila u Švedskoj.

Mlada studentica ekonomije u Tuzli, inače Srebreničanka, koja je jučer dočekala brata, kaže da on nerado govori o posljednjih šest mjeseci, koliko je proveo u azilantskom centru u Finskoj.

‘U odlasku je vidio jedini izlaz jer je ovdje izgubio posao na koji ga nisu htjeli vratiti nakon bolovanja. Ni supruga mu nije radila. Uzalud smo ga odgovarali od odlaska, on je mislio da će uspjeti ostati’, kaže djevojka koja nije htjela da joj se spominje ime.

Saznaje se da su neki od bh. deportiranih građana već dobili obavijesti da će im narednih godina biti zabranjen ulazak u zemlje Šengena, dok će drugi o tome naknadno biti obaviješteni.

Opao broj tražilaca azila

Deportacije lažnih azilanata iz Švedske traju od augusta i do sada se od njih 1.255 koji su zloupotrijebili bezvizni režim, u zemlju vratilo nekoliko stotina. U međuvremenu, broj građana iz naše zemlje koji traže azil u Švedskoj drastično je opao.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.