Iz Njemačke poslali sjemenke marihuane poštom za Mostar

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje otkrili su drogu u poštanskoj pošiljci u Carinskom referatu Pošta Mostar.

Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje iz Odsjeka za carine i Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Mostar vršeći redovan pregled poštanskih pošiljki u Carinskom referatu Pošta Mostar otkrili su drogu u paketu. Predmetna pošiljka bila je upućena iz Njemačke, dok je primalac bila fizička osoba iz Hercegovine. Sumnju u pošiljku je izazvalo ne navođenje opisa robe, dok je bila samo navedena vrijednost pošiljke.

Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da se u pošiljci nalazi pet različitih pakovanja sjemenki biljke konoplje, od kojih su dva pakovanja sa sjemenkama konoplje “Royal Queen”, dok su se u tri pakovanja nalazile sjemenke konoplje “Zativo”.

IMG_20160426_091635

Analiza predmetne konoplje je urađena pomoću kompleta za preliminarnu analizu na opojne droge, koja je donirana UIO od strane Ureda Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal (UNODC), putem Programa kontrole kontejnerskih roba u Bosni i Hercegovini

Istoimena biljka se nalazi u tabeli zabranjenih supstanci i biljki čiji je uzgoj, proizvodnja, posjedovanje i upotreba zabranjena shodno Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Službenici UIO shodno procedurama, obavjestili su službene osobe MUP-a HNK PU Mostar koji su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.