Iz UN-a upućeno protestno pismo zbog izjava bivšeg bh. ambasadora Ivice Dronjića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Ivice Dronjića koje je dao televiziji N1 23. septembra.

Ivica Dronjić je, između ostalog, govorio i o svom viđenju trenutnog položaja naše zemlje u Ujedinjenim nacijama i političkog ugleda.

“Naš rejting u UN-u je takav, naš regionalni koordinator kod nas ovdje u Sarajevu je iz Moldavije. Znači, Moldavija nam je postala Zapad”, kazao je Dronjić što je izazvalo oštru reakciju iz Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Naime, iz Kancelarije Ujedinjenih nacija u BiH danas je na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH stiglo protestno pismo u kojem traže objašnjenje za Dronjićeve izjave, javlja N1.

“Željeli bismo naglasiti da su, kao organizaciji koja pridaje najveći značaj svom odnosu sa svih svojih 193 države članice i koja je uspostavljena na premisi punog poštovanja ravnopravnosti i ljudskih prava, takve izjave neprihvatljive. Bosna i Hercegovina je izuzetno vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija,” navodi se u dopisu koji predstavlja svojevrstan presedan ove vrste.

Napominju da su u posljednje četiri godine UN i BiH uspostavili i održavaju vrlo uspješno partnerstvo u sklopu UN-ovog razvojnog programa u BiH (UNDP), što je rezultiralo ukupnim ulaganjem od 250 miliona američkih dolara namijenjenih za poboljšanje života BH građana.

“Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj i ne predstavlja službeni stav Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, kaže se u UN-ovom dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ivica Dronjić je sa mjesta ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama smijenjen u februaru ove godine po nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Na njegovo mjesto Komšić je imenovao Svena Alkalaja.TOP VIJESTI

Više vijesti