da block

Izbjegavajte cigarete, alkohol i kafu!

da block

Vrtoglavica nas upozorava da nešto nije uredu s osjećajem ravnoteže u našem tijelu. Nestabilni smo i imamo poteškoća s kretanjem u prostoru.

Od vrtoglavice možemo patiti u svakoj životnoj dobi, uključujući i djetinjstvo. Kako spriječiti i liječiti simptome tog čestog poremećaja?

Treba izbjegavati sve one položaje koji mogu izazvati pojačanje vrtoglavice, kao i određene aktivnosti i situacije koje joj mogu ići u prilog.

Evo nekoliko primjera:

– Izbjegavajte brze promjene položaja tijela: posebno kada ustajete iz kreveta, dakle prelazite iz vodoravnog u okomiti položaj, te kada se okrećete. Dobra je navika ustati iz kreveta polako i sjediti barem 30 sekundi prije nego što potpuno uspravite.
– Smanjite stres i tjeskobu jer oni mogu osjetno pojačati napad vrtoglavice.
– Odlazite li na plivanje na bazen ili u more, koristite čepiće za uši. Isto tako bitno je izbjegavati situacije kada se naglo mijenja pritisak u ušima. Ako se je moguće, što rjeđe putujte avionom.
– Izbjegavajte mjesta na kojima se stvara velika buka, a ako to nije moguće, preporučuje se koristiti zaštitne slušalice.
– Ne gurajte ništa u uši, pa niti štapiće s pamučnim vrhom za čišćenje. Ako osjećate svrbež ili vam se nakupilo masnoće u ušima, bolje je potražiti pomoć liječnika, koji će ukloniti problem.
– Neke aktivnosti kao gledanje televizije i dugotrajni rad na kompjutoru mogu još intenzivirati akutni napad vrtoglavice kod osoba koje su joj sklone.
– Umjereno koristite sol i šećer: visoka razina soli i šećera u krvi pridonosi povećanom zadržavanju tekućine u organizmu, što sa sobom nosi razlike u tlaku tekućina u unutarnjem uhu, a to opet pridonosi pojavi vrtoglavice.
– Preporučljivo je što rjeđe posezati za cigaretama, alkoholom i kafom.

(VisokoIN)