Izbjeglice i dalje na makedonskoj granici, drama na Lezbosu

Makedonska policija čeka uputstva od ostalih policija na balkanskoj ruti koje izbjeglice treba propuštati, a koje ne.

Izbjeglicama i dalje ne dozvoljavaju da iz Grčke uđu u Makedoniju, a makedonska policija čeka jasna uputsva od ostalih policija na tzv. balkanskoj ruti koje izbjeglice treba puštati, a koje ne, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Od jutros je iz kampa u Gevgeliji prema Tabanovcima, na sjeveru Makedonije, krenuo voz u kojem se nalazila 431 izbjeglica. “Kamp je prazan, osim što je u njemu 150 izbeglica vraćenih iz Srbije. Njih Grčka ne prihvata i tu su zaglavljeni već dvije nedjelje. Humanitarno su zbrinuti”, javila je Smilevska.

Makedonska policija je kasnije potvrdila kako je u tu zemlju u nedjelju ušlo 375 izbjeglica.

Kod Lezbosa spašeno više stotina izbjeglica

Prema podacima UNHCR-a, u Grčkoj se trenutno nalazi 35.000 izbjeglica. U tu zemlju ulaze preko mora iz smjera Turske.

Obalna straža na otoku Lezbosu jutros je spasila više stotina izbjeglica, a desetak ih je spašeno od utapanja, javio je Al Jazeerin reporter. Među pripadnicima spasilačkih ekipa nalaze se ljudi iz cijele Europe. Svakodnevno pomažu izbjeglicama koje stižu iz ratom ugroženim država Bliskog i Srednjeg istoka.

“Ova izbjeglička kriza je i kriza evropske solidarnosti koje nedostaje. Moramo izaći s jasnim rješenjima, brzim akcijama. Grčka se mora podržati u ovoj situaciji”, ukazuje Boris Češikov iz UNHCR-a. Kad stignu na Lezbos, izbjeglice registruju u kampu Moria gdje se odmaraju, a nakon toga brodovima putuju ka Atini. Od početka godine tursko-grčku granicu prešlo je 75.000 ljudi.