Izbjeglice uselile u kuću u kojoj je odrastao Donald Trump

Kuća u kojoj je američki predsjednik Donald Trump proveo djetinjstvo proteklog vikenda je iznajmljena za smještaj izbjeglica.

Međunarodna organizacija za borbu protiv siromaštva Oxfam iznajmila je kuću u New Yorku od agencije Airbnb po cijeni od 725 dolara na dan, a cilj tog poteza je da se uoči zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ukaže na probleme izbjegličke populacije.

“Željeli smo poslati snažnu poruku Trumpu i drugim svjetskim liderima da treba da učine više za rješavanje izbjegličke krize“, izjavio je zvaničnik Oxfama Shannon Scribner.

U iznajmljenu kuću u subotu su uselile četiri izbjeglice, a 41-godišnji Ghassan al-Chahada koji je kazao da je 2012. godine sa suprugom i troje djece stigao u SAD i doživio ostvarenje sna kojeg ima većina civila u ratom zahvaćenoj Siriji.

“Imao sam nade da ću dobiti zeleni karton i da ću nekada moći posjetiti svoju domovinu. Međutim, od dolaska Trumpa na vlast se ne usuđujem napustiti SAD. Savjetujem Trumpu da se prisjeti kako se osjećao dok je spavao u ovoj sobi. Da je ostao darežljiv kao što je u djetinjstvu, mogli bismo reći da je dobra osoba“, kazao je al-Chahada.

Riječ je o trospratnici koju je 1940-godine izgradio otac aktuelnog američkog predsjednika Fred Trump. Predsjednik Donald je u toj kući živio do četvrte godine, a potom se porodica preselila u drugu kuću u neposrednoj blizini.

U martu ove godine kuža je prodata za 2,14 miliona dolara i trenutno se iznajmljuje po cijeni od 725 dolara na dan.