Izetbegović: Clinton će se založiti za nastavak puta BiH u NATO

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je u svome obraćanju nakon današnjeg susreta sa državnom tajnicom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton i visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton da su SAD i EU “pružile i da nastavljaju pružati podršku procesima unutarnjih i spoljnih integracija Bosne i Hercegovine”.

“Današnja posjeta je još jedna potvrda duboke posvećenosti SAD-a i EU Bosni i Hercegovini, te činjenice da naša zemlja ostaje u fokusu. SAD i zemlje EU su investirale ogroman napor i sredstva za uspostavljanje i održavanje mira u BiH. Uloženi su silna energija i vrijeme. Njihovi političari, diplomate i vojnici su rizikovali živote u misiji mira u BiH i regionu. U ime naroda BiH, iskreno se zahvaljujem. Zajednički ćemo se truditi da se ova investicija sačuva, zaštiti i da se osigura njen dugoročni uspjeh”, kazao je Izetbegović, prenio je izvještač agencije Anadolija.

Dodao je da je zajednička posjeta visokih zvaničnica SAD i EU najbolja potvrda njihovih jedinstvenih ciljeva i vizije spram BiH.

“Na sastanku koji smo održali potvrđena je takva vizija budućnosti. Nastavit ćemo zajedničke napore u izgradnji multietnične, stabilne i prosperitetne BiH. Ona će u skorijoj perspektivi biti član EU i NATO-a”, naglasio je Izetbegović, dodajući kako BiH nije slučajno izabrana za početak ovakve regionalne turneje.

Nadalje, napomenuo je kako evroatlanski put BiH jeste jedan realističan garant očuvanja mira, stabilnosti i postizanja ekonomskog prosperiteta zemlje i regiona.

“Trenutačni zastoj u reformama mora biti prevaziđen. SAD i EU će sigurno pomoći, ali posao moraju uraditi domaći lideri. Učinit će to kada prevaziđu uske interese, kada izađu iz prevaziđenih i potrošenih političkih i nacionalističkih šablona, te pokažu više spremnosti da gledaju u budućnost i postignu neophodne kompromise. Moramo se konačno okrenuti izgradnji zajedničke budućnosti u ovoj zemlji. Odgovornost je na nama samima. Budućnost BiH je u našim rukama. Ali, ukupan angažman, pomoć i podrška SAD, ali i EU, od presudnog su značaja za daljnji napredak”, podvukao je Izetbegović.

Retorika koja dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje “vodi unazad i retrogradna je”.

“SAD i EU će podržati isključivo jedinstvenu BiH! Žele razgovarati samo s jednom adresom u BiH i vide BiH u NATO i EU. Skrenuo sam pažnju da, imajući u vidu navedeno, prelazak sa Dejtonske na Briselsku fazu mora biti jako pažljivo izveden. Dejtonski sporazum nije proveden u cijelosti i potrebno je i dalje snažno prisustvo SAD-a, koje su krucijalno doprinijele postizanju mira i Dejtonskog sporazuma. Mandati visokog predstavnika, EUFOR-a i NATO-a ne smiju biti preuranjeno izmješteni. To će biti moguće kada ervoatlanski proces dosegne nezaustavljivu tačku”, naveo je on.

Najavio je da će Clinton pomoći da BiH dobije zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Zatražila od nas da hitno izvršimo dodjeljivanje 63 sporne lokacije, a u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i Predsjedništva BiH. Obećala je da će se lično potruditi da na slijedećem ministarskom Samitu NATO u decembru potruditi da BiH dobije zeleno svjetlo za MAP”, zaključio je Izetbegović.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

VISOKOIN.COM

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Unesite komentar