Izetbegović: Duboko me dirnula vijest o smrti Mehmedović

Povodom smrti predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća rukovodstvu i članovima ovog udruženja, ali i svim preživjelim žrtvama genocida čiji je Hatidža bila istinski predstavnik i predvodnik, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Telegram saučešća prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Duboko me je dirnula vijest o smrti Hatidže Điđe Mehmedović, majke, heroine, mirovne aktivistkinje, istaknutog borca za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici.

Njenim preseljenjem na bolji svijet ostali smo bez još jednog istinskog simbola stradanja Bošnjaka, simbola hrabrosti, ustrajnosti i dostojanstva bosanske žene.

O njenoj hrabrosti i odlučnosti govori i činjenica da je, i pored toga što je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina, supruga, brata i veliki broj članova porodice, odlučila da se 2003. godine vrati u Srebrenicu i baš tamo, na mjestu zločina, stane na čelo istinskih boraca za istinu i pravdu o zločinu kakav svijet nije upamtio poslije Drugog svjetskog rata. Svoj život je posvetila traganju za svojim najmilijim i njihovom dostojanstvenom ukopu, ali i borbi da se genocid i zločini kakvi su se desili u Bosni i Hercegovini ne ponove nikad i nikome.”

Podjećamo, U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sinoć je preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“ u 65. godini života.