Izetbegović- Janelidze: Odnosi Bosne i Hercegovine i Gruzije prijateljski

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas s Mikheilom Janelidzeom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Gruzije.

Tokom susreta istaknuto je kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Gruzije prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali uz slabu dinamiku posjeta na visokom nivou.

Razgovarano je o mogućnosti unapređenja bilateralnih odnosa dviju zemalja i postojanju potrebe za razvojem saradnje, naročito u oblasti saobraćaja, turizma i trgovine. Pozdravljeno je ukidanje viznog režima, što otvara prostor za veću frekvenciju posjeta, te stvara preduslov za obimniju trgovinsku razmjenu, porast investicija i razvoj saradnje u oblasti poljoprivrede i razmjene usluga iz sektora informacionih tehnologija i građevinarstva.

Tema susreta je bila i aktuelna politička situacija u obje zemlje. Izražena je podrška iznalaženju mirnog rješenja političke i humanitarne krize u Gruziji, uz poštovanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Janelidze pozdravio je napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim strukturama, ističući kako i u Gruziji postoji visok stepen podrške evropskim vrijednostima, te da Gruzija može koristiti iskustva Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sastanku s ministrom Janelidzeom prisustvovao je savjetnik Dejan Vanjek, a uime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića savjetnica Diana Čekić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Više vijesti