Izetbegović: Mirit ćemo se, ali zlikovcima nećemo oprostiti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U sklopu obilježavanja 24. godine formiranja 6. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u mjestu Krušćica kod Konjica svečano je otvorio spomen kompleks “Milaševica“.

Nakon prigodnog odavanja sjećanja stradalima u tom kraju, uz polaganje cvijeća spomen kompleks je svečano otvorio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o ratnom putu i značaju 6. korpusa BiH i iskušenjima tadašnjeg i sadašnjeg vremena Izetbegović se osvrnuo na riječi prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića koje su se prilikom svečanosti čule putem audio zapisa “Branite vaša prava, ne dajte vaša prava“.

“Svaki put se uzbudim kad čujem riječi rahmetli predsjednika. Pokazao je po čemu se razlikuju lideri od političara. Ostavio nam je obavezu da se potrudimo. Prošlo je 25 godina od kad je napadnuta naša zemlja. Neki za 100 godina ne prožive ono što smo mi doživjeli. Tako je 1993. godina je bila dno rata i ovoga naroda. Nikad toliko nije bilo protjerivanja, silovanja i ubijanja“, podsjetio je Izetbegović.

On je dodao da se sve promijenilo s osnivanjem 6. korpusa, a od 1995. godine kako ističe znalo se samo za pobjede.

„Mi smo se iznijeli i odbranili zemlju čast i obraz zato što volimo i poštujemo ovu zemlju. Zato smo pobjedili. Mi smo bili moralni pobjednici tog vremena”, kazao je Izetbegović.

Sada se kako je istakao otvaraju novi apetiti i napada istina o ovome ratu.

„Nagrađuju Karadžića u Banja Luci, daju podršku Ratku Mladiću, a u hrvatskom faktoru nas uvjeravaju da Herceg-Bosna nije udruženi zločinački pothvat. Mirit ćemo se sa Srbima i Hrvatima, ali zlikovcima nikada nećemo oprostiti. Sveta knjiga kaže da se nakon rata treba miriti s protivnicima, ali ne s našim silnicima“, poručio je Izetbegović.

Najgori izdajnici su, kako je zaključio, “domaći”, a bilo ih je, kako naglašava, u bošnjačkim redovima.

“Hvala vam što se sjetite rahmetli Alije. On to zaslužuje“, kazao je Izetbegović te napomenuo na izjave svjetskih moćnika koji su tvrdili da ne bi bilo BiH da nije bilo Alije Izetbegovića.

“BiH je branilo 200.000 hrabrih ljudi. Da nisu vjerovali u njega ne bi bili jedinstveni. Mi se nećemo umoriti dok BiH ne bude ono za sto smo se počeli boriti prije 25 godina, jedinstvena zemlja svih nas”, poručio je Izetbegović.

Ratni komandant Hasan Hakalović kaže da su mu emocije pomiješane zbog današnjeg otkrivanja spomenika.

“Neprijateljima smo pokazali da se ne mogu igrati dolinom Neretve”, kazao je komandant Hakalović prisjetivši se ratnih staza i borbe za BiH.

Enes Kovačević ratni komandant podsjetivši na najteže bitke zahvalio se svima koji su sudjelovali u izgradnji spomen obilježja na Klisu, na Kruščici.

“Danas i 22 godine poslije rata vidi se suza u oku zbog naših šehida. Ovo nije spomenik samo šehidima ovoga kraja. Ovo su spomenici našoj mladosti da im prenesemo istinu o historiji njihove zelje”, kazao je Kovačević.

Tadašnji pomoćnik za moral Mustafa Musić ističe da se danas, 24 godine kasnije vidi koliko je bila mudra odluka Alije Izetbegovića za formiranje 6 korpusa.

Posebno priznanje kako ističe da treba iskazati zahvalu mještanima Konjica i Jablanice koji su u svesrdni prihvatili izbjeglice.

“Formiranje 6. korpusa je značila prekretnicu za općinu Konjic. Nosili su veliku odgovornost i dali velike žrtve, a svima nama ostavili obavezu da čuvamo sjećanje na njih“, kazao je pomoćnik načelnika Općine Konjic Vahid Alibegović.

General Armije RBiH Ramiz Dreković je kazao kad se zaboravi na šehide zaboravit će se na sve zlo koje se dogodilo.

“To se ne smije dozvoliti. Zahvalan sam na svemu što ste učinili za našu jedinu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Dreković.

Na spomen kompleks 12 šehida cvijeće su položile i brojne delegacije, među kojima su Parlament BiH, Oružane snage, i brojne udruge proistekle iz rata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.