Izetbegović uklonio Osmanovića i postavio svog savjetnika Ramića!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne prestaje sa čistkom kadrova bliskih predsjedniku Sulejmanu Tihiću, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Izetbegović je, kako nam je potvrđeno iz više izvora, sa kompenzacijske izborne liste u koaliciji „Domovina“, uklonio Adila Osmanovića, potpredsjednika SDA. Umjesto njega, na kompenzacijskoj listi se našao Edin Ramić, Izetbegovićev savjetnik u kabinetu u Predsjedništvu BiH.

Da Osmanovića nema na kompenzacijskoj listi, a da je tu Ramić potvrdio nam je i Almir Salihović, koordinator koalicije 1. mart, koja je vodila dogovore o zajedničkom nastupu stranaka iz FBiH na izborima u manjem bh. entitetu.

Kako nezvanično saznajemo, iako je ranije bilo dogovoreno da Osmanović bude na kompenzacijskoj listi, u zadnjem trenutku napravljena je izmjena pa je Vinko Jakić, pravni zastupnik koalicije Domovina predao Centralnoj izbornoj komisiji listu na kojoj je Ramić umjesto Osmanovića.

Inače, potpredsjednik SDA Osmanović koji je prije nekoliko sedmica reagirao zajedno sa još pola predsjedništva SDA zbog samovolje Izetbegovića te zatražio da se stranka vrati djelovanju na principima konvencije i dogovora, nosilac je liste SDA za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici 5. No, kako inače mali broj Bošnjaka uopće živi i glasa u RS, kompenzacijske su liste nekada važnije od onih oficijelnih, jer donose kompenzacijske mandate.

Iako je Osmanović etablirani političar koji je redovno osvajao značajan broj glasova, njegovo uklanjanje sa kompenzacijske liste je faktički pokušaj njegove političke eliminacije i, posebno, smanjenja utjecaja u SDA uoči Kongresa ove stranke koji slijedi na proljeće.

S druge strane, Izetbegoviću bliski Ramić je nosilac liste za NSRS u Izbornoj jedinici 7.

Na Općim izborima 2002. godine bio je kandidat SDA za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS), ali nije izabran – dobio je 1.127 glasova. Dvije godine kasnije, sa 1.180 glasova je izabran za načelnika Općine Osmaci. Tu je funkciju obavljao do kraja 2006. godine, kada je na referendumu opozvan, prenosi NAP.

Novinska agencija Patria donosi i imena s kompenzacijskih listi za državni nivo kao i imena s kompenzacijskih listi za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Za državni nivo:

Sadik Ahmedović (SDA)
Amila Mahlajlić (SBB)
Senadin Halilović (SBiH)
Željko Stipić (HSP)
Redžija Tahić (SBB)
Birnija Zubčević (SD BiH)
Mirko Pandža (HSP)
Senad Škrebo (SBB)
Kompenzacijska lista za NSRS:

Edin Ramić (SDA)
Ivan Lovrić (HSP)
Murvet Najraktarević (SBiH)
Admir Čavka (SBB)
Elvira Porčić (SBiH)
Mihnet Okić (SDA)
Francisko Brdarić (HSP)
Sanela Osmić (HSP)
Edina Ramović
Mirsad Duratović (SBB)
Dijana Odobašić (SBB)
Sadmir Nukić (SBB)
Vedrana Lugonja (SBB)
Ismet Bukvica (Stranka Dijaspore)
Edin Ikanović

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.