Izetbegović uputio čestitku: Radnici su ključni oslonac BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je radnicima u Bosni i Hercegovinu čestitku povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja.

– Radnicima u Bosni i Hercegovini želim čestitati Međunarodni praznik rada. Ovaj datum simbolizira sveopću radničku solidarnost, te podsjeća na višegeneracijsku borbu za radnička prava koja još uvijek traje. I ova kriza je pokazala da su radnici ključni oslonac Bosne i Hercegovine, jer upravo su oni svojim ogromnim naporima omogućili funkcionisanje društvenog života i u otežanim uslovima, navodi Izetbegović.

Dodaje da psebnu pažnju ovoga 1. maja moramo skrenuti na zdravstvene radnike koji su već sedmicama na prvoj liniji odbrane od pandemije, te će mnogi od njih i ovaj praznik provesti u dežurama bez prilike za predah.

– Ovogodišnji praznik je i u znaku ekonomske krize, koja je brojnim radnicima u realnom sektoru dovela u pitanje osnovno radničko pravo, a to je pravo na radno mjesto. Zato moramo misliti na zaposlene radnike, ali posebno na one koji su ostali bez posla. Obaveza države je da omogući poslovni ambijent u kojem će biti dovoljno radnih mjesta kako bi svi imali priliku da budu zaposleni i žive dostojanstveno od vlastitog rada, kaže Izetbegović.