Izložba fotografija iz zaostavštine Marice Vojnović donosi dio bh. historije

Muzej Sarajeva i Zavičajni muzej – Visoko upriličili su danas u Brusa bezistanu Sarajevo izložbu fotografija “Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982)”, koja donosi dio bogate historije bh. kulturne baštine.

Izložbom se predstavljaju pažljivo birane fotografije fundusa Zavičajnog muzeja Visoko – riječ je o Kolekciji fotografija 19. i 20. stoljeća iz zaostavštine Marice Vojnović s iscrpnim motivima prazničnih čestitki, gradskih veduta, pejzaža, portreta dama s inspirirajućim detaljima modne scene i etno elementima na fotografijama domaćih i stranih fotografskih ateljea, koji su djelovali u tom istorijskom periodu.

Autorice izložbe su Habiba Efendira-Čehić i Dženana Arnautović koje su postavkom dočarale svijet fotografije, ali i svijet grafičkog dizajna kroz fotografije, dopisne karte, lične dokumente.

Kustosica Zavičajnog muzeja Visoko Habiba Efendira-Čehić, govoreći o nastanku izložbe, kazala je da su prilikom redovnih pregleda muzejskih depoa naišli na dio zaostavštine Marice Vojnović koja nije bila inventarisana.

“Fotografija predstavlja veliki izvor informacija. Pored vizelnog sadržaja koji je jasan, fotografija nudi i brojne prikrivene informacije koje zalaze u oblast umjetnosti, socio-kulturnih elemenata, etnografiju, komunikaciju…”, kazala je Efendira-Čehić.

Ona je navela da kolekcija Vojnović broji 184 fotografije, a za izložbu je priređeno 40 fotografija te ličnih dokumenta, dopisnih karata.

Dženana Arnautović navodi da je Marica Vojnović bila jedan od legata Zavičajnog muzeja Visoko.

“Ona je porijeklom iz Hrvatske, ali je skoro cijeli život provela u Visokom, gdje je i umrla. Nakon njene smrti njena zaostavšina je prenesena u Muzej – podvukla je Arnautović, dodavši da se osim fotografija u Muzeju nalaze i namještaj te njene druge privatne stvari”, ustvrdila je ona.

Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka istakla je da je današnja izložba i prilika za nastavak saradnje Zavičajnog muzeja Visoko i Muzeja Sarajeva. Naglašava da je riječ o izložbi koja se u visočkom muzeju čuva 40 godina, a svjetlo dana je ugledala prošle godine.

Direktorica Zavičajnog muzeja Visoko Mubera Pulo podvlači da ova izložba prezentrira tek dio bogate baštine, kulturno-historisjke građe koju čuva ta institucija.

Izložbu je otvorila historičarka Hana Younis, koja se osvrnula na estetiku postavke te istoriju fotografije i foto studija u BiH.

Vezani članci

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva: Alisa Ramić i ostali branit će se sa slobode

VISOKOIN.COM

Punica s Pelješkog mosta: Ja sam stvarno rekla da ću se baciti

Visokoin.com

Zašto je HDZ BiH prešutio Inzkovu zabranu veličanja ratnih zločinaca?

Visokoin.com

NADOMAK VELIKE POBJEDE ZA RADNIČKU KLASU Sanders: Doba kada milijarderi nisu plaćali poreze konačno će se okončati

Visokoin.com

NI BIJES PORODICE JE NIJE SPRIJEČILA Izraelka je dala bubreg malom Palestincu iz Gaze i tako mu spasila život

Visokoin.com

Pfizer: Treća doza vakcine ‘snažno’ djeluje protiv delta varijante

Visokoin.com